Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият шеф на НЗОК предлага Медицинският одит да е подчинен на премиера

Надявам се бюджетната 2019-а да е първата, която НЗОК ще приключи без дефицит, каза за "Хоризонт" д-р Дечо Дечев

| обновено на 20.07.18 в 17:35
Снимка: БГНЕС

Медицинският одит да стане държавна агенция на подчинение на премиера, за да има истински контрол над медицинската дейност, предложи д-р Дечо Дечев в първото си интервю, след като по-рано днес бе избран от парламента за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В момента Изпълнителна агенция „Медицински одит“ е към Министерството на здравеопазването.

„Тази агенция трябва да стане със статут на държавна агенция, тоест да е подчинена на премиера на страната или да използваме нейния щаб и бюджет и действително в Касата да има ефективен контрол, защото той в момента отсъства“, каза той. Според д-р Дечев ИА „Медицински одит“ в момента няма независимост:

"Защото агенцията, когато проверява някакъв казус, малко или много засяга разрешението за дейност, което е издадено от Министерството на здравеопазването. Целият проблем е заровен още там. Няма как тя да проверява своят принципал."
„Познавам голяма част от хората, работещи в Здравната каса, и смятам, че те ще участват в бъдещия екип, който ще направи предлаганите от мен промени“, заяви още новият управител на Касата. Той очаква управляващите да го подкрепят за промените, които предлага в областта на лекарствената политика:

"Това, което предложих аз: ако вие имате няколко международно утвърдени стандарти, по които се провежда лечение на дадено заболяване, ако и трите начина са достатъчно ефективни, тоест и при трите метода се постига желания ефект, Националната каса трябва да заплати този, който е най-ефикасен, изразходвайки най-малко  средства. Това е принципът: ефективност - ефикасност. Ако преценя, че пациентът не иска да доплаща, терапията, която предлагат лекарите, трябва да влезе в тази сума от 500 лева. Ако по някаква причина пациентът желае друга терапия, сумата, която е над тези 500 лева вече трябва да бъде доплатена от него или в бъдещите предложения за промяна на модела, тоест да има надграждане - пациентът ще има възможността да се осигури допълнително, да доплати чрез допълнителната  осигуровка, която има."

Относно възможното сливане на комисиите за лечението в чужбина, Фонда за лечение на деца и Здравната каса Дечо Дечев посочи един от аргументите си:

"Да използваме напълно капацитета на нашата здравна система, за да могат огромната част от тези пари да останат в нея. Ако случайно някъде има дефицит на компетентност в нашите екипи за даден казус, вместо да изпращаме пациента и негови близки, придружители и така нататък в чужбина, тази дейност да се извърши у нас, в България, като каним най-добрите експерти в света в тази дейност. Официално, публично и прозрачно ще бъдат посочени за всяка една специалност консултантите на Касата - с ясни рамкови договори, ясни хонорари." 

Запитан дали според него НЗОК ще успее да приключи годината без актуализация на бюджета, новият управител на Касата коментира:

"Още от първия ден, както се казва, ще започнем разработка на нови правила и аз съм поел ангажимента в срок от три месеца те да бъдат представени на публично обсъждане, така че бюджетната 2019 година се надявам да е първата година, която Касата ще завърши без дефицит."

Цялото интервю с Дечо Дечев слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна