Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК одобри българската програма по двойния стандарт при храните и напитките

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Евродепутатите на ГЕРБ Емил Радев и Андрей Новаков се похвалиха с одобрена тяхна програма, която ще позволи на неправителствени организации да кандидатстват за еврофинансиране, свързано с качеството на храните и двойния стандарт.

Българската програма за борба с двойния стандарт при храните ще спомогне за обективен анализ на ситуацията в целия ЕС, казаха двамата евродепутати.

Това не е инициатива, не е кампания, а програма, по която потребителските организации ще могат да кандидатстват. Програмата е на стойност 1,3 млн. евро. Очаква се с тези пари да бъде повишен капацитетът на неправителствените организации, за закупуване на оборудване, за провеждане на тестове, за информационни кампании, за разясняване на потребителските права, както и да бъде повишено сътрудничеството между отделни държави, за да може те да защитават пълноценно потребителите.

Евродепутатите очакват тези пари, които ЕС ще даде, да послужат и за въвеждане на минимални стандарти при храните.

Емил Радев коментира:

„Единствено обединени може да се преборим с този проблем, защото виждаме, че проблемът е главно в Източна Европа. В Западна Европа такъв проблем няма. Търсим помощ отвсякъде – и от нашите колеги от другите източноевропейски страни, и от ресорните комисари. Най-важното е, че даваме още едно оръжие в ръцете на потребителските организации, за да могат те да поемат инициативата, защото се оказва, че България е една от страните с най-малко подадени сигнали за двойни стандарти. В България проблемът съществува и той е особено наболял. Видяхме, че при дадени стоки почти 90% от предлаганите продукти са с по-лошо качество, със заместители. Имаме и случаи при бебешки храни, което е недопустимо“.

До края на август ще бъдат внесени изменения в бюджета на ЕС за очакваните 1,3 млн. евро. Очаква се следващата година ЕК да започне изпълняване на програмата. През последната четвъртина на годината ще бъде обявена процедурата по подаване на проектите.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени