Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

28 загинали и стотици в неизвестност след рухване на язовирна стена в Лаос

| обновено на 24.07.18 в 15:14
Лаоски селяни стоят на покрива на къща след евакуацията им заради наводнение, предизвикано от рухване на язовирна стена в югоизточната част на страната.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спасителните служби са открили 28 тела на загинали след разрушаването на язовирна стена в провинция Атапу, Югоизточен Лаос, предаде БТА.

Стотици хора остават в неизвестност след инцидента, станал късно в понеделник, съобщи ТАСС, като се позова на Виетнамската информационна агенция.

Стената на язовира, който се намира недалеч от границата с Виетнам, се разрушила и излелите се 5 милиарда кубически метра вода наводнили шест села и унищожили над 1000 къщи, предадоха световните агенции, позовавайки се на лаоската държавна осведомителна агенция КПЛ. Без дом са останали над 6600 души. Властите са доставили лодки, за да помогнат за евакуиране на хората.

Висши правителствени представители са се отправили към мястото на бедствието. Причината за срутването засега е неизвестна. Според строителната компания възможно е причината да е в продължителните дъждове, след които в язовира са се събрали значителни количества вода, отбелязва Франс прес.

Язовирът и ВЕЦ Ксе Пиан-Ксе Намной се строи от смесена фирма, включваща южнокорейски, тайландски и лаоски компании. По график той трябвало да бъдат открит тази година. За момента не е ясно дали вече е бил в експлоатация, отбелязва Асошиейтед прес. Според АФП, която цитира сайта на строителния консорциум, централата с мощност 419 мегавата на язовира се очаквало да заработи от 2019 г. 

Съоръжението, което струва около $1,2 млрд., се строи от 2013 г.

Южнокорейската агенция Йонхап съобщи, цитирайки представител на една от участващите в строителството южнокорейски компании, че количеството на валежите в района е било три пъти повече от обичайното и един от петте помощни язовири е прелял.

В Лаос, който изнася основната част от произведената водноелектрическа енергия в съседните страни, и главно в Тайланд, се строят няколко десетки язовира.

От години природозащитни организации изразяват безпокойство от амбициозните водноелектрически проекти на Лаос. Те се тревожат най-вече за отражението, което ще имат върху река Меконг, не само за флората и фауната, но и за селското население и местната икономика, които зависят от реката.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна