Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антитерористичен закон заменя извънредното положение в Турция

Снимка: БГНЕС

Турският парламент прие антитерористичен закон, даващ широки правомощия на областните управители и силите за сигурност. Те получават тези права в продължение на 3 години.

Приетите 25 поправки съдържат промени в редица закони, включително Наказателния кодекс, както и в армейския устав.

Валиите ще имат право да спират за 15 дни влизането и излизането от населените места, ако съществува вероятност за сериозно нарушаване на обществения ред. Няма да могат да се провеждат публични митинги и демонстрации през нощта.

Властите могат да отстраняват държавни чиновници, служители в съдебната система, полицаи и служещи във въоръжените сили, включително жандармерията, за връзки с терористични организации. Отстранените досега, ако след обжалвания са били възстановени на работа, няма да получат компенсации за отстраняването. Запазва отнемането на паспортите и забраната за издаване на документа за отстранените с укази държавни служители и техни съпрузи.

За изземване на компютри, за което преди беше нужна съдебна заповед, сега ще е достатъчно само прокурорско разпореждане.

Според конституцията, максималният срок за задържане е 48 часа. Сега той се увеличава до общо 6 дни при индивидуални престъпления и до 12 дни при колективни, при условие че заподозреният се изправи пред съдия.

Националната разузнавателна организация МИТ е оставена извън обхвата на законите за достъп до информация.

Разширяват се възможностите за претърсвания и обиски по отношение на долните военни чинове и младшите офицери, както и по отношение на лични вещи, автомобили и жилища, намиращи се във военни обекти. На входовете им ще бъдат засилени мерките за контрол, включително и с металодетектори.

Критиците смятат, че законът означава постоянно извънредно положение. То изтече в 1 часа след полунощ на 19 юли, след като беше въведено 2 години по-рано след опита за преврат в Турция.

В пленарната зала на турския Меджлис се разглежда и законопроект за въвеждане на платена военна служба. След това парламентът ще излезе във ваканция до 1 октомври.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна