Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се Общинският съвет в Кърджали да гласува промяна в статута на "златните парцели"

Очаква се днес Общинският съвет в Кърджали да гласува промяна в статута на терени в центъра на града, добили популярност като „златните парцели“. Внесено е искане зоната от обществено-обслужваща да стане жилищна. Парцелите се намират на апетитно място - близо до водното огледало и в района на най-новия парк. Общината ги продаде като общ терен за 3 милиона лева, а новият собственик ги препродаде на двойно по-висока цена.    

Според опозицията в Общинския съвет, сделката е законна, но неморална. От БСП поискаха да се въведе временен мораториум върху сделките с общински имоти.

„Златните парцели“ са с площ от 12 дка. Те се намират в началото на моста за кв. „Възрожденци“, откъдето минава голяма част от пътният трафик. Според градоустройствения план на града на този терен трябва да се построят сгради с офиси, заведения, търговски обекти. Предвижда се и голям подземен паркинг, който да реши проблемите с паркирането в централната част на града. 

Общината в Кърджали продаде на търг парцела. Пет фирми закупиха тръжни книжа, но участва само една, която го закупи са близо 3,5 млн. лева. В кратък срок го препродаде на други фирми двойно, според областния управител Никола Чанев. 

На един от парцелите строителството вече е започнало. Според запознати намеренията са там да бъдат изградени жилища, а не офиси и заведения, както е по план. За да се построят обаче жилища, трябва да се промени градоустройственият план. Затова кметът Хасан Азис внася предложението по искане на новите собственици. Опозицията в Общинския съвет обаче не е съгласна. Според ГЕРБ исканата промяна в статута е поредната сделка на задкулисието в града. БСП все още уточнява позицията си. Според председателя на групата Милко Багдасаров градът става заложник на бизнес интереси. 

Още по темата чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна