Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради болборд подкастрят дърво в София

Снимка: Божидар Янев, БНР

Много се надявам някой ден да имаме зелена столица. Това каза в предаването "Преди всички" зам.-председателят на Столичния общински съвет (СОС) Иван Велков. Репортерът на "Хоризонт" Добромир Видев обаче представя един абсурден аргумент за въздействие върху зелената система в София. Трябва ли да се подкастрят дървета в разгара на лятото и то заради опазването на билборд. По думите на Атанас Стоянов от Община "Възраждане", дървото не е увредено:

"Постъпило е заявление с искане за подкастряне на дървото. Причината е, че голяма част от клоните се допираха до този рекламен елемент и опасенията във връзка и с честите бури - имаше опасност клоните да счупят рекламни елементи, което да доведе до инциденти с преминаващи пешеходци. Преценихме, че е най-добре дървото да бъде подкастрено".

Димитър Захариев, който е специалист по поддръжката и грижата за дървета като отделни организми в градска среда, беше категоричен, че няма обстоятелства, които изрично налагат рязането на дървото, като например влошено състояние, заболяване, нарушена стабилност.

"С подобно отношение към дърветата София няма как да бъде зелена европейска столица, никакъв шанс няма. Докато не променим гледната си точка, нормативните си актове и отношенията към дърветата в града, сме принудени и ще гледаме това, което виждаме всеки ден – обезглавени дървета, които нямат нищо общо с начина, по който биха изглеждали в друга европейска столица".

По казуса зам.-председателят на СОС Иван Велков каза, че големият проблем е наличието на двойни стандарти при решаването на какъвто и да е градски или обществен въпрос. Днес СОС ще проведе последното си за сезона заседание. В дневния ред има включени повече от 100 точки, като сред тях е и одобряването на парите за разширение на парк "Възраждане" с близо 10 млн. лева. Според проекта там ще има аквапарк и закрит басейн, както и нови 420 дървета. Точките в дневния ред са много, а заседанието може да продължи и утре, каза Велков. Той увери, че ако има конструктивен и полезен диалог, дебатирането по някои точки може да продължи и часове в търсене на по-доброто решение. Една такава точка е отдаването на 2600 спирки на концесия за 15 години, каза той и обясни: "Начинът, по който се организира една концесия, е доста по-сложен от взимането на заем за закупуване на нови средства за градския транспорт. Второто изглежда далеч по-безобидно и като че ли задължително за една столица с амбиции да се развива и да модернизира градския си транспорт. Там спорът ще е по-скоро в детайлите, не в концепцията, както е при концесията“. Непрекъснато ще има разминаване в частния и обществения интерес по начина, по който нашите частници го разбират – само с правата, без задълженията, коментира Велков относно застрояването в града.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна