Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон е първият европейски лидер, който се обяви срещу част от търговските договорки между Тръмп и Юнкер

Еманюел Макрон и Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон заяви в четвъртък вечерта, че определя като "полезни" преговорите между американския президент Доналд Тръмп и шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, но в същото време той е против идеята за всеобхватно търговско споразумение между Европейския съюз и Съединените щати.

"Европейците и в частност французите никога не са искали търговска война, като разговорите във Вашингтон бяха полезни, доколкото те помогнаха да се намали ненужното напрежение и да се работи за изглаждане на различията", заяви френският президент лидер след среща с испанския министър-председател Педро Санчес в Мадрид, съобщава Франс прес.

"Но добра търговска дискусия може да се направи само на балансирана, реципрочна основа и в никакъв случай не подлежи на някакви заплахи", посочи той и допълни: "В това отношение имаме редица въпроси и опасения, които ще трябва да си изясним".

"Не е в наша полза да стартираме преговори за всеобхватно търговско споразумение по подобие на TTIP, защото настоящият контекст сега не ни го позволява", заяви Еманюел Макрон, визирайки Трансатлантическа сделка за свободна търговия (TTIP), чийто напредък беше блокиран преди две години.

Той също така потвърди френското несъгласие за включване в подобна сделка на теми, касаещи селското стопанство. "Вярвам, че никой европейски стандарт не трябва да бъде потискан или намаляван, например в областта на околната среда, здравеопазването или храните".

Макрон продължава да настоява, че САЩ трябва да покажат с ясни жестове, че са склонни на компромис, като отменят наложените мита върху вноса на европейска стомана и алуминий. "Това би представлявало за мен прелюдия към постигане на по-нататъшен конкретен напредък по отношение на търговията", подчерта той.

Икономисти и анализатори отбелязват, че изказването на Еманюел Макрон показва, че той оспорва част от постигнатите само ден по-рано договорки между Доналд Тръмп и Жан-Клод Юнкер.

Така например той оспорва желанието на Тръмп за постигане на "голяма" търговска сделка между САЩ и ЕС.

Искането на Макрон, предстоящите преговори да не засягат селскостопанската търговия, пък изглежда в противоречие с изказването на Тръмп, че ЕС трябва незабавно да започне да купува масирано американска соя.

Френският президент също така настоява САЩ да направят ясен жест, отказвайки се от "незаконните", според Макрон, високи мита върху вноса на стомана и алуминий от Европа. Трябва да се има предвид, че след разговорите се Юнкер, Доналд Тръмп действително намекна, че ще бъде сложен край на тези митнически тарифи. Само ден по-късно обаче американският търговски секретар Уилбър Рос даде ясно да се разбере, че митата върху вноса на стомана и алуминий ще останат в сила, докато вървят търговските преговори между САЩ и ЕС.

Уилбър Рос също така посочи, че Тръмп е упътил Департамента по търговия да продължава да проучва възможността за въвеждане на мита върху вноса на автомобили от ЕС, но без да се предприема нищо конкретно. Според него заключенията по този въпрос ще бъдат факт в рамките на около месец. Това негово изказване пък изглежда в противоречие с обещанието на Доналд Тръмп да не въвежда подобни мита върху вноса на европейски автомобили.

Всичко това само подсказва, че предстоящите търговски преговори между САЩ и ЕС няма да бъдат никак лесни и че едва ли постигнатите договорки между Тръмп и Юнкер ще допринесат за трайно понижаване на търговското напрежение от двете страни на Океана.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна