Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художествената академия организира през август лятна академия за деца и ученици

Снимка: БГНЕС


Националната художествена академия организира през август лятна академия за деца и ученици. Проектът е включен в календара на културните събития на София за тази година и е в помощ на родителите, които искат с полезни и интересни занимания да уплътнят ваканционното време на своите деца. Това е деветото издание на лятната академия. Откриването ще е на 1 август с хепънинг на тема „Летящите хора“.

Дългосрочният образователен проект на Националната художествена академия е предназначен за деца и ученици от 6 до 15-годишна възраст. Всеки делничен ден през целия август от 9 до 18 часа ателиетата на Академията са отворени, за да могат младите художници да творят. Ръководителят на проекта Мария Ландова разказа:

„Хората, които работят с децата, са наши студенти, които имат основна художествена специалност, но имат и втора специалност „Методика на художественото образование“. Получава се много интересна симбиоза между децата с тяхната сетивност и непринуденост и студентите“.

Ландова подчерта, че ателиетата им са големи и досега няма върнато нито едно дете.

Децата ще творят с различни материали и техники. Програмата на лятната академия включва занимания по живопис, скулптура и графика, създаване на авторски книжки, изработване на кукли и сувенири, уроци по калиграфия, керамика, текстил и мода. Темата на академията тази година е „Карлсон, който живее на покрива“.

Мария Ландова отбеляза, че проектът ще завърши с изложба, на която ще бъдат показани резултатите.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна