Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът се срещна с момчето с увреждания, оставено от родителите си в сградата на правителството

Утре Борисов ще разговаря с майките на деца с увреждания

| обновено на 30.07.18 в 13:58
2
Борисов разговаря повече от час с 18-годишния Петър Мавродиев, който тази сутрин беше оставен от родителите си в сградата на правителството, за да бъде отглеждан от министър-председателя.
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов ще разговаря утре с майките на деца с увреждания. Той се срещна и говори повече от час с 18-годишния Петър Мавродиев, който тази сутрин беше оставен от родителите си в сградата на правителството, за да бъде отглеждан от министър-председателя.

След срещата младежът каза:

"Той говори с мен, както, как да ви кажа, както аз си говоря с вас. Като нормален човек, първо на вие, после на ти, той реално се поинтересува какви са моите потребности и след това какво може да се промени. Това, което чух до момента ми харесва, защото има напредък, в смисъл такъв,  от страна на интерес, вижда се, че той наистина се интересува от проблема, а не го неглижира и наистина се радвам, защото той е човека, който има  възможността да направи нещо". 

Бащата на момчето - Емил Мавродиев, допълни: “Искам да изкажа благодарност на господин Борисов, че дойде и седнахме да разговаряме, първо с него, в последствие и ние се включихме, стигнахме до консенсус, че трябва да се работи. Той има някакви идеи, които ще трябва да се случат в последствие и така нататък. Обяснихме му, че ние не сме излезли да търсим пари, както и на вас одеве ви обясних, а сме излезли да търсим един нормален живот на хората с увреждания, а не просто да се хвърлят едни пари, което до момента се случва, и отиват незнайно къде".

Петър Мавродиев наскоро е навършил 18 години. Завършил е в Търговската гимназия в Пловдив. Сега е приет в университета в града, там той ще учи "Специална педагогика". По-рано младежът обясни, че остава в приемната на правителството за отглеждане от министър-председателя:

"Реално нищо не очаквам, защото когато човек очаква, накрая остава разочарован. Просто искам да видя дали реално на някой от тези хора, които са отговорни за законопроектите, за финансирането и за цялата държава ще обърне внимание на един такъв обикновен човек като мен, който има нужда от рехабилитация и други терапевтични процедури, за да може да се чувствам по-добре физически и да мога да покажа интелектуалния си потенциал".

По-рано през деня бащата на момчето поиска премиерът Борисов да разбере от какво имат нужда хората с увреждания:

"Някаква задънена улица виждам, с която не мога да се справя. Поради тази причина, понеже мисля, че човекът, който може да се справи с всичките тези неща и който е най-отговорен за държавата и за всички нас – затова идвам и ще му оставя Петър, да се грижи оттук нататък за него. Ходим и в чужбина. Там даваме огромни средства на българския данъкоплатец, защото повечето от нас не могат да си позволят едни 7-8 хил. евро за 3-4 седмици рехабилитация".

По-рано родители на деца с увреждания призоваваха премиера Бойко Борисов да слезе при тях на протеста тази вечер пред Министерския съвет. Следобед е националното шествие с надслов "Системата ни убива". Протестът, в който се очаква да участват активисти от цялата страна, започва от 17.30 часа пред парламента. Шествието ще се придвижи към сградата на Министерския съвет. 

В момента заседава работната група по готвените промени в Закона за хората с увреждания. Представители на майките са внесли писмено исканията си пред социалния министър Бисер Петков и омбудсмана Мая Манолова. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна