Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евелина Славкова: Ще имаме „удоволствието“ да наблюдаваме политически скандали и след септември

Размисли и прогнози след края на политическия сезон

Кольо Колев: Има подчертано търсене на политическа алтернатива

| обновено на 30.07.18 в 13:29
Снимка: БГНЕС
"Можем да запомним този политически сезон с множеството скандали, на които бяхме свидетели - при управляващите, от страна на опозицията, в коалицията. Смятам че някак си няма да бъдем лишени от „удоволствието“ да продължим да наблюдаваме такива ситуации и след септември". Това каза за предаването „12+4“ по „Хоризонт“ Евелина Славкова от изследователски център „Тренд“. Тя е убедена, че ще продължим да наблюдаваме такива високо напрежение и между коалиционните партньори след септември. Не мисли обаче, че самата коалиция е застрашена от разпад.

БСП даде на Бузлуджа заявка, че иска да предизвика предсрочни парламентарни избори, но партията е давала подобна заявка многократно, но Славкова „не вижда много сериозен ресурс в това опозицията да поеме управлението и да се чувства готова за предсрочни избори“.

Опозицията оставя усещането, че по-скоро е „креслива опозиция“ и никога не търси някакъв във вид консенсус по теми, които смята, че са важни, обясни тя.Евелина Славкова

„И след септември месец, ако говорим в бъдеще време, ще продължи да бъде все толкова ярка, но в същото време няма да изглежда толкова убедително в очите на хората като опозиция“.

Няма разместване на електронните данни от началото на съставянето на кабинета Борисов – 3, заяви тя в подкрепа на твърдението си.

Новите политически проекти,  като този на Слави Трифонов, показват „някаква електорална мощ, но тя не е съществена, която може да доведе до някакви много драматични размествания в електронно отношение по високите върхове“.

"Концепцията за това, че нов политически субект ще дойде и ще разтърси изцяло политическата система, смятам че по-скоро, към настоящия момент, не стои на дневен ред. Дали защото хората вече започнаха по-малко да вярват на месии, или защото още не се е появил такъв политически субект, който даде такава заявка, че да привлече тези които са разочаровани от настоящите политици и тези, които непредставени  - това просто може в момента само да гадаем".

Кольо КолевКольо Колев от агенция "Медиана", която наскоро изнесе данни, според които почти 32% от избирателите биха гласували за партия на Слави Трифонов, а над 38% - за формация на Румен Радев, опроверга:

„Има подчертано търсене на политическа алтернатива, различна от двете основни политически партии - ГЕРБ и БСП. Този процес не е характерен само за България, вижте какво се случва в Европа“.

Голяма част от избирателите търсят алтернатива и вероятно съвсем реално ще отидат ще пуснат алтернативен глас, коментира той, но подчерта че и двете парти в проучването са хипотетични.

„Ако не се появи някаква значима алтернатива, то тогава голяма част от гласовете  ще се насочат отново към по-малки формации като АБВ, партията на Татяна Дончева, може би Марешки ще получи някаква форма на реанимация. Хипотетична формация на Слави Трифонов би отнела гласове основно от ГЕРБ, докато формация на Румен Радев би отнела повече гласове от БСП.  Процентите обаче са такива, че е „напълно възможно да се повтори феномена със Симеон Сакскобурготски, където се появява една партия и помита всичко в рамките на два месеца“.

Няма реална опасност правителството в момента да бъде свалено, коментира Колев. Той припомни, че политическият сезон е започнал със скандали и завършил с други и изрази мнение, че скандалите няма да секнат и през новата парламентарна сесия.

„Напълно е възможно с продължаването на скандалите да се нагнети напрежение, при което в крайна сметка ГЕРБ ще бъде принуден отново да подаде оставка. Лично аз смятам, че ще има предсрочни избори“.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна