Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чудотворната икона на Света Богородица-Скоропослушница пристига за първи път в София

Снимка: БГНЕС

Украинската чудотворната икона на Света Богородица-Скоропослушница пристига за първи път в София. Светинята се нарича така, защото се смята, че бързо чува молитвите на вярващите. Чудотворният образ ще бъде посрещнат следобед в столичния старинен храм "Света Петка".

Светинята е била изписана в манастира "Св. Пантелеймон" в Света гора през 1893 година. Осветена е в Дохиярската Света обител, където още през десети век се е прославил нейният оригинален чудотворен образ. В началото на миналия век иконата е дарена на църквата "Свети Александър Невски" в украинския град Ананиев.

Множество са разказите на миряни, намерили утеха, решение на житейски трудности и изцеление от тежки болести, след като са се докоснали до светинята, разказва предстоятелят на столичния храм "Света Петка" иконом Николай Николов:

"Кой от каквото има нужда, на това ще помогне, стига с отворено сърце да застане пред нея и да се помоли с цялата си душа. Тогава помага Света Богородица чрез своята икона и чрез нея Света Богородица прави чудеса".

В началото на годината светинята обиколи други български епархии. Днес чудотворната икона ще бъде посрещната в храм "Света Петка" в 17 часа, след което ще бъде отслужена Тържествена вечерня. По случай тържественото посрещане Белоградчишкият епископ Поликарп ще оглави в петък сутрин Празнична литургия, която ще бъде отслужена в старинния храм. Светинята ще остане за поклонение до празника Голяма Богородица и на 16-и август ще отпътува обратно за Украйна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна