Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болниците в област Велико Търново дават прането си на външни перални

Снимка: БГНЕС

Всички болници в област Велико Търново дават прането си на външни перални, показа проверка на "Хоризонт". Областната болница "Д-р Стефан Черкезов“ вложи преди 5 години над 300 хиляди лева за обзавеждане и ремонт на болничната пералня. Днес тя е затворена и болничното бельо от Велико Търново се пере в Габрово. Преди четири години беше приватизирана пералнята в общинската болница "Д-р Димитър Павлович“ в Свищов. Лечебното заведение започна да плаща на частния собственик за прането си, но не остана доволно от качеството на услугата и сключи договор с друга частна фирма в крайдунавския град.

Въпреки голямата инвестиция, която беше направена за ремонта на болничната пералня във Велико Търново по времето на бившия управител д-р Людмил Гецов, днес тя не работи. През 2016 година Областната болница "Д-р Стефан Черкезов“ проведе обществена поръчка. Яви се един кандидат от Габрово и с него се сключи 3-годишен договор за болничното пране. Договорът е за 225 720 лева без ДДС, сочат документите в регистъра на Агенцията по обществените поръчки. В Габрово пере болничното си бельо и общинската болница "Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица.

"Няма шанс кварталната пералня да има проблеми с дрехите от болниците", казва Емилия Христова:

"Най-опасното – и то за машините – е забравени по джобовете болтове и гайки. И маратонките се слагат с дрехите, например с панталон или някакъв анцуг може да се изперат. Тук само студентите си перат дрехите и болнични чаршафи не се перат".

"Малките фирми за промишлено пране ще имат проблеми с предложената за обществено обсъждане нова наредба за разделно пране на болнично бельо. Собствениците на големите промишлени перални са подготвени да изпълняват новите разпоредби". Това отбеляза в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" представителят на браншовата асоциация Валентин Йосифов:

"В една пералня, в която се пере болнично пране, трябва да има сектор, в който да се пере общото болнично бельо, друга пералня, в която да се пере инфекциозното бельо, а в трета пералня да се пере работното медицинско бельо. Контролът – както досега, така и занапред – трябва да се упражнява от Районната здравна инспекция. Самите собственици на перални трябва да проявяват и самоконтрол".

От звуковия файл можете да чуете целите репортажи на Добромир Видев и Здравка Маслянкова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна