Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП се разграничи от Бенчо Бенчев и настоя той незабавно да напусне Общинския съвет на Бургас

| обновено на 05.08.18 в 18:42
Бенчо Бенчев
Снимка: Радио Бургас

Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП се разграничи от задържания заедно с Митьо Очите бургаски общински съветник Бенчо Бенчев и настоя той да напусне Общинския съвет на Бургас незабавно. В съобщение до медиите БСП подчертава, че Бенчев не е член на партията и е бил в листата за общински съветници на левицата през 2015 г. като гражданска квота.

В коментар по повод задържането, лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви в профила си във Фейсбук: "Много категорично ще заявя: няма наши, няма ваши. На този модел трябва да се сложи край". По думите й, този случай представлява  икономическо-политическа криминална спойка на интереси и пари  и е ярък пример за модела на прехода. 

"Бенчо Бенчев да подаде оставка" е позицията и на Изпълнителното бюро на БСП в Бургас, която бе взета на извънредно заседание. Отделно ще бъде поискано да напусне и групата  на партията  в Общинския съвет, където е заместник-председател. "Това е негово решение", призна общинският лидер Живко Господинов, тъй като Бенчев не е член на партията. Позицията е на база информацията, която са получили от медиите и от говорителя на главния прокурор. Ако Бенчев не напусне общинският съвет и остане като независим, групата на БСП там ще се разпадне, призна Господинов:

"Групата се разпада и той остава като независим общински съветник. Считаме, че това е по добрият вариант към момента и колегите са съгласни с мен".

Бенчев е заместник-председател на общинския съвет в морския град. Той беше открит в турски хотел, заедно с обявения за издирване от Интерпол Димитър Желязков - Очите. В момента на ареста на Желязков, той е бил в стая, наета от името на Бенчо Бенчев. 

Междувременно, МВР разпространи видео от обиск на къщата на Бенчев в Бургас. На него се вижда, че са намерени огнестрелни оръжия и муниции. Няма официална информация, дали Бенчев е откаран в София. По непотвърдена такава, в Бургас все още е задържан бившият депутат от ДПС Несрин Узун, който също беше сред арестуваните в Истанбул.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна