Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До септември 2019-а ще бъдат завършени два нови участъка от АМ "Хемус"

Цялата магистрала ще бъде завършена до 2024-а, потвърди премиерът

| обновено на 07.08.18 в 12:01
4
Снимка: Пламен Христов


До септември догодина ще бъдат завършени два нови участъка от магистрала "Хемус", чието изграждане започна в края на март тази година. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който инспектира строителството в участъка от Ябланица до пътен възел "Боаза". Заедно с него бяха министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов.

По думите на Борисов участъкът ще бъде завършен осем месеца по-рано от договореното със строителите. По същото време трябва да приключи и изграждането на участъка между Шумен и Търговище, чието реално строителство ще започне на 15 август тази година.

Изграждането на 9-километровия участък от магистралата започна в края на март. Той преминава през труден терен и включва три големи мостови съоръжения. Участъкът е готов 35%, посочи премиерът Бойко Борисов:

"Догодина по това време този лот до Търговище ще е готов. Проблемът ни е докато минат всички процедури, обжалвания". 

Трасето от Ябланица до "Боаза" ще струва на държавата 55 милиона лева. Премиерът потвърди, че цялата магистрала "Хемус" ще бъде завършена до 2024 година. 

Регионалният министър Николай Нанков допълни:

"Най-тежкият участък, планинска част, е 55 млн. лева при обявена цена от 90 млн., т.е. тук сме спестили почти 40 млн. лева. До края на месеца търгуваме участъка от пътен възел "Боаза" до Ловеч, Плевен, 52 км. До края на годината останалите 83 км. до Велико Търново".

С неговото строителство ще се облекчи трафикът за пътуващите от София за Варна и обратно, тъй като ще се избегне един от най-натоварените участъци сега – пътен възел „Коритна“. Максимално допустимата скорост ще е 130 км в час.

До края на месеца ще бъде обявен и търга за участъка от пътен възел "Боаза" до пътя Плевен-Ловеч. До края на годината и за трасето до Велико Търново. До октомври ще бъде отворено и трасето от АМ "Струма" до Сандански. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна