Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сред задържаните в Гърция за търговия с новородени е имало и три майки, но без децата им

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Историята със задържането на осемте български граждани за търговия с новородени започнала, когато в град Халкида се появил посредник, който търси бездетни семейства и им предлага бебета за незаконно осиновяване. Полицаи под прикритие предложили 18 000 евро за бебе, което е на няколко дни, но искали да се запознаят с майката. Посредникът ги завел в отдалечен квартал на Атина където имало още българки. Едната е била майката на новороденото дете, другата -в напреднала бременност, а още три скоро били родили, но децата не били с тях. Явно децата са продадени. Обикновено полицията проследява канала, но в този случай полицията приключва с арестите, защото не са знаели дали жените са там доброволно, или им се оказва натиск да продават децата си. Затова няма и арестувани гърци. В момента тече следствие, което ще докаже къде са децата на родилите жени и как е станало легализирането на осиновяването, съобщи кореспондентът на БНР в Гърция. В информацията на полицията и в гръцките медии не пише, че арестуваните са роми, подчерта кореспондентът ни и припомни подобни случаи от минали години.

Митко Доков - председател на Областния ромски съюз в Бургас  - организация, която работи на терен с ромите и опитва да прави превенция на такива случаи също изтъкна, че няма данни дали в Гърция са арестувани представители на ромската общност. Все по-малко са случаите, когато ромски семейства решават да продадат детето си, а основният мотив за подобно решение е безпаричието:

„Опитваме се да посочим алтернативи на тези хора за легални доходи. Големият проблем идва от безработица. Знаете, че тази група са неграмотни, без професии и не могат да се котират на трудовия пазар. Има хора които използват този точно момент ….  Като законодателство, мисля, че са уредени нещата, но истинският проблем е в липсата на доходи. Опитвали сме се многократно да стане широко разпознаваемо това, че всичко тръгва от там.  Опитвайки се с държавата заедно да създадем заетост, макар и някаква дотирана или субсидирана, не получават нещата, въпреки че има такива много добри модели в Западна Европа точно за такива групи хора“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна