Хасан Азис: Кърджали ще бъде градът в България с най-високотехнологичното LED осветление

Снимка: БГНЕС

Един от основните проблеми през последната година и половина в Кърджали е наистина осветлението, но през тази година и половина общината положи много усилия, за да започнем решаването по най-добрия и с най-високотехнологичното оборудване за осветлението в България. Това каза кметът на Кърджали Хасан Азис в интервю за предаването „Хоризонт за вас“.

„Вече е подписан договор за уличното осветление. Направен е проект за града и за всички 117 села в общината. Вече са поръчани първата пратка от над 2500 лампи, които очакваме в началото на септември да пристигнат в Кърджали. Между 1 и 15 септември идват лампите и ние започваме поетапното изграждане и монтиране на най-високотехнологичното LED осветление. То ще се самоуправлява в зависимост от интензитета на светлината. Пред нас предстои реализирането на един от важните и видими проекти“.

Околовръстният път на Кърджали е един от стратегическите проблеми, които трябва да бъдат решени, потвърди мнението на гражданите на града кметът Азис и добави, че за момента няма осигурено финансиране за околовръстен път. Според него областната управа на Кърджали трябва да се съсредоточи в решаването на проблема: „Околовръстният път е в отговорностите, възможностите на държавата и държавната власт. Той е нещо, което трябва да бъде придвижено от регионалната и централната власт. Община Кърджали не бяга от този проблем. Това, което към настоящия момент не е направено, е, че околовръстният път не попадна в приоритетите на държавата и на това правителство, за да влезе за финансиране по ОП “Транспорт“. Препоръката ми е околовръстният път да залегне в приоритетите на областната управа и след това на държавата“.

По отношение на лошото състояние на инфраструктурата в общината, Азис съобщи, че от края на август започва обявяването на процедурите за ремонт на улиците в града: „Община Кърджали, благодарение на своя експертен потенциал, ще направи своята най-голяма инвестиция, след ремонта на училищата и детските градини сме осигурили с европейско финансиране близо 6 млн. лв. за рехабилитация и ремонт на улици и тротоари. Така че до края на август ние започваме по ОП „Региони в растеж“ да обявяваме процедурите за ремонти на улиците“.

Азис обясни, че съществува Стратегия за поддържането на пътната инфраструктура в България, в която се казва, че всяка година по пътищата на България, особено третокласната и четвъртокласната пътна мрежа, трябва да бъдат влагани най-малко 190 млн. лв.: „За съжаление тези 190 млн. лв. не са по силите единствено и само на местната власт. Централната власт трябва да направи така, че да осигурява тези средства за поддържането на третокласната и четвъртокласната пътна мрежа, т.е. пътищата, които водят до хората“.

„През последните години местната власт успя да привлече стратегически инвеститори, които поставят Кърджали в една съвсем друга страна като възможности за развитие“, посочи Хасан Азис: „Кърджали се явява като един от много важните центрове в областта на автомобилостроенето. Още повече, че ние казваме, че сме създали един нов сектор на икономиката в Южна и Югоизточна България. Най-големият завод за производство на авточасти за над 35-40 марки автомобили се произвеждат в Кърджали. Всяка седмица пътуват части за Америка“.

Кметът добави, че приключва и още една голяма стратегическа инвестиция в Кърджали, свързана с производството на токозахранващи системи.

Хасан Азис обяви, че вече е говорил с просветния министър за актуализирането на учебните програми за професионалните гимназии в Кърджали. Програмите са обсъдени и с представители от бизнеса в региона.

Кметът на Кърджали обясни, че от години работи по темата за отварянето на денонощна аптека в града: "Въпросът е актуален и важен и ще потърся отново възможности. От разговорите с аптеките – за съжаление, нощната аптека в Кърджали не показва рентабилност. Тук е необходимо да има друго сътрудничество с общината".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

В Гърция деца на мигранти и бежанци започнаха училище в 137 училища

Деца на мигранти и бежанци започнаха учебната година в гръцки начални училища. На повечето места ги посрещат с подаръци, но има райони, където родителите не желаят присъствието на мигранти в сградите на държавните училища. От министерството на образованието разпоредиха децата на бежанците да се обучават  заедно с гръцките ученици. За..

публикувано на 21.10.18 в 14:16

Възстановено е водоподаването към Лом

От днес е възстановено водоподаването към град Лом и близките села Замфир, Сливата, Орсоя и Добри дол, съобщиха от общината в крайдунавския град. 5 дни наред градът остана без вода заради тежка авария, училища и детски градини затвориха. Благодарение на денонощната работа на аварийните екипи три дни предсрочно са свързани новия със стария..

публикувано на 21.10.18 в 13:57

Временно е ограничено движението по Околовръстния път в района на Казичене

Временно е ограничено движението на автомобили по Околовръстния път на София в района на Казичене, съобщават от МВР. Причината е преобърнал се ТИР.

публикувано на 21.10.18 в 12:53
Дамян Дамянов

Акад. Дамян Дамянов: Все още сме незряло и политизирано общество

"Изглежда все още сме незряло общество. Не знам дали бихме излезли от видимите политически боричкания." Това мнение изрази в предаването "Неделя 150" акад. Дамян Дамянов, обявен за Лекар на 2018 година. Той е хирург, завежда секция „Медицина“ в БАН. "Ние сме политизирана нация. Изглежда то ни е в кръвта. Затова съдя, че сме незрял..

публикувано на 21.10.18 в 12:43

Деца на мигранти и бежанци започнаха учебната година в гръцки начални училища

Деца на мигранти и бежанци започнаха учебната година в гръцки начални училища. На повечето места ги посрещат с подаръци, но има райони, където родителите не желаят присъствието на мигранти в сградите на държавните училища. От министерството на образованието разпоредиха децата на бежанците да се обучават  заедно с гръцките ученици. За да не се чувстват..

публикувано на 21.10.18 в 12:00

В Благоевград, Банско и Разлог се провежда акция срещу групата на "Гаргата"

Операция на ГДБОП срещу престъпна група за разпространение на наркотици и насилствени действия спрямо хора се провежда на територията на Благоевград, Банско и Разлог, съобщиха за „Хоризонт“ източници от МВР. До момента са задържани повече от 5 души, сред които и лидерът на групата, познат с прозвището „Гаргата“. В момента продължават..

публикувано на 21.10.18 в 11:07

Заради протест ще бъдат блокирани три важни пътни артерии в столицата

Заради протест в 17 ч. днес ще бъдат блокирани три важни пътни артерии в столицата - Околовръстното шосе и булевардите „Цариградско шосе" и „Самоковско шосе". Жителите на няколко столични квартала - Казичене, Кривина, Бусманци, Горубляне, Панчарево и Кокаляне, ще спрат движението в техните райони. Те са недоволни, че в продължение на..

публикувано на 21.10.18 в 08:53