Хасан Азис: Кърджали ще бъде градът в България с най-високотехнологичното LED осветление

Снимка: БГНЕС

Един от основните проблеми през последната година и половина в Кърджали е наистина осветлението, но през тази година и половина общината положи много усилия, за да започнем решаването по най-добрия и с най-високотехнологичното оборудване за осветлението в България. Това каза кметът на Кърджали Хасан Азис в интервю за предаването „Хоризонт за вас“.

„Вече е подписан договор за уличното осветление. Направен е проект за града и за всички 117 села в общината. Вече са поръчани първата пратка от над 2500 лампи, които очакваме в началото на септември да пристигнат в Кърджали. Между 1 и 15 септември идват лампите и ние започваме поетапното изграждане и монтиране на най-високотехнологичното LED осветление. То ще се самоуправлява в зависимост от интензитета на светлината. Пред нас предстои реализирането на един от важните и видими проекти“.

Околовръстният път на Кърджали е един от стратегическите проблеми, които трябва да бъдат решени, потвърди мнението на гражданите на града кметът Азис и добави, че за момента няма осигурено финансиране за околовръстен път. Според него областната управа на Кърджали трябва да се съсредоточи в решаването на проблема: „Околовръстният път е в отговорностите, възможностите на държавата и държавната власт. Той е нещо, което трябва да бъде придвижено от регионалната и централната власт. Община Кърджали не бяга от този проблем. Това, което към настоящия момент не е направено, е, че околовръстният път не попадна в приоритетите на държавата и на това правителство, за да влезе за финансиране по ОП “Транспорт“. Препоръката ми е околовръстният път да залегне в приоритетите на областната управа и след това на държавата“.

По отношение на лошото състояние на инфраструктурата в общината, Азис съобщи, че от края на август започва обявяването на процедурите за ремонт на улиците в града: „Община Кърджали, благодарение на своя експертен потенциал, ще направи своята най-голяма инвестиция, след ремонта на училищата и детските градини сме осигурили с европейско финансиране близо 6 млн. лв. за рехабилитация и ремонт на улици и тротоари. Така че до края на август ние започваме по ОП „Региони в растеж“ да обявяваме процедурите за ремонти на улиците“.

Азис обясни, че съществува Стратегия за поддържането на пътната инфраструктура в България, в която се казва, че всяка година по пътищата на България, особено третокласната и четвъртокласната пътна мрежа, трябва да бъдат влагани най-малко 190 млн. лв.: „За съжаление тези 190 млн. лв. не са по силите единствено и само на местната власт. Централната власт трябва да направи така, че да осигурява тези средства за поддържането на третокласната и четвъртокласната пътна мрежа, т.е. пътищата, които водят до хората“.

„През последните години местната власт успя да привлече стратегически инвеститори, които поставят Кърджали в една съвсем друга страна като възможности за развитие“, посочи Хасан Азис: „Кърджали се явява като един от много важните центрове в областта на автомобилостроенето. Още повече, че ние казваме, че сме създали един нов сектор на икономиката в Южна и Югоизточна България. Най-големият завод за производство на авточасти за над 35-40 марки автомобили се произвеждат в Кърджали. Всяка седмица пътуват части за Америка“.

Кметът добави, че приключва и още една голяма стратегическа инвестиция в Кърджали, свързана с производството на токозахранващи системи.

Хасан Азис обяви, че вече е говорил с просветния министър за актуализирането на учебните програми за професионалните гимназии в Кърджали. Програмите са обсъдени и с представители от бизнеса в региона.

Кметът на Кърджали обясни, че от години работи по темата за отварянето на денонощна аптека в града: "Въпросът е актуален и важен и ще потърся отново възможности. От разговорите с аптеките – за съжаление, нощната аптека в Кърджали не показва рентабилност. Тук е необходимо да има друго сътрудничество с общината".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

Над 300 членове на Бялото братство ще се включат в почистването на Седемте рилски езера

Над 300 членове на Бялото братство ще се включат в петък в почистването на района на Седемте рилски езера. Ще бъде почистено около всичките седем езера на циркуса, както и на двете така наречени "Паничени езера" в съседство. Всичко ще се събира в специално доставени торбички, направени от трева, които имат кратък срок на разлагане. След това..

обновено на 17.08.18 в 10:14

4 водоноски осигуряват вода в Харманли

В Харманли и селата Остър камък, Бисер и Надежден водата е забранена за пиене и готвене заради завишени стойности на уран и алфаактивност. В предаването „Преди всички“ кметът на Харманли Мария Киркова каза, че в града са разположени 4 водоноски на различни места. „Към момента не съм уведомена от РЗИ или ВиК да има проблем в други населени..

публикувано на 17.08.18 в 10:07

Чуждестранен печат

Историческите въпроси не трябва да се използват за всекидневна политика. Политиците са много изкушени да използват такива въпроси в борбата за власт, но отговорността е огромна, заяви македонският външен министър Никола Димитров в цитирано от вестник Вечер интервю за Телевизия 24.  Той каза това във връзка с реакциите в България след изявлението..

публикувано на 17.08.18 в 09:59

ДАЗД ще направи анализ за най-честите злополуки с деца

Има липса на интересна за децата среда, заяви в предаването „Преди всички“ Яна Алексиева – изпълнителен директор на Асоциация „Родители“.   „По време на ваканциите за децата няма достатъчно места, в които те да могат да развиват своите хобита, да спортуват, да се забавляват и каквито и да било места, които да са насочени към младите хора и..

публикувано на 17.08.18 в 09:50

Намериха тялото и на второто момче, изчезнало край вълнолома във Варна

Намерено е тялото и на второто момче, на 14 години, което беше отнесено от морето край вълнолома във Варна. Дванадесет водолази на Военноморските сили . Четири водолазни екипа от Военноморските сили, Военната полиция и областната дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението" подновиха издирването тази сутрин  в района на вълнолома,..

обновено на 17.08.18 в 09:35

Законът за хората с увреждания – нови срещи, нови стратегии

Законът за хората с увреждания ще трасира бъдещи промени, за да се стигне до голямата реформа. Това заяви в предаването „Преди всички“ една от протестиращите майки на деца с увреждания  Мая Стоицева  преди днешната среща на майките с представители на изпълнителната власт в Министерския съвет. „От социалното министерство направиха доста усилия...

обновено на 17.08.18 в 09:16

Италианци прекараха нощта на открито след трусовете

Уплашени италианци прекараха нощта на открито, след като южната част на страната беше разтърсена от девет труса в рамките на два часа, съобщи БТА.  Пострадало е момче, което скочило от балкона на жилището си.  Нанесени са щети по стени и балкони.  В област Молизе са се срутили необитаеми жилища.  Губернаторът на областта призова за спокойствие и..

публикувано на 17.08.18 в 09:01