Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РЗИ - Смолян започва лятна антиСПИН кампания

Снимка: Радио ВИДИН

За поредна година Регионалната здравна инспекция в Смолян започва лятна антиСПИН кампания с безплатни изследвания за СПИН и сифилис чрез т.нар. „Бърз тест“.

Инициативата ще продължи до края на м. септември и е в рамките на  Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално-преносими инфекции.

Изследванията ще извършват всеки работен ден от 9.00 до 16.00 часа в приемния кабинет на здравна инспекция. Днес от 10.00 до 14.00 часа мобилен екип ще предлага безплатно и анонимно изследвания за ХИВ и сифилис в Многопрофилната болница за активно лечение в Златоград, а утре в специализираната болница за рехабилитация в Девен.

От началото на годината до 9 май в България са открити нови 95 ХИВ серопозитивни лица, с които носителите на СПИН в страната ни стават 2810. Съотношението на инфектираните мъже – жени от общия брой регистрирани лица за тази година е приблизително 8 мъже към 1 жена.

Над 90% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път, а 5,3%  при инжекционна употреба на наркотици.

От началото на тази година до края на миналия месец в здравната инспекция в Смолян за СПИН са се изследвали 200 души, 69 и 131 жени, няма констатирани положителни резултати.

Най-честите причини за проверка на ХИВ статуса са свързани с издаването на документи при бременност, осиновяване, пътуване в чужбина или предстоящи хирургични интервенции.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна