Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският пастор Андрю Брънсън, задържан в Турция, е подал ново искане за освобождаване

Политическият фактор в ситуацията с Брънсън е сред причините за срива на турската лира

Андрю Брънсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският пастор Андрю Брънсън, задържан под домашен арест в Турция поради обвинения във връзки с терористични организации, е подал ново искане за освобождаването си. Брънсън иска и премахването на наложената му забрана за пътуване.

Съветникът на Белия дом за националната сигурност Джон Болтън се срещна с посланика на Турция в САЩ, за да обсъдят продължаващия арест на Андрю Брънсън. Случаят е един от серия спорни въпроси, довели до влошаване на отношенията между САЩ и Турция. Междувременно турски медии съобщават, че президентът на Съединените щати Доналд Тръмп бави доставката на самолети Ф-35 за Tурция. Тръмп подписа снощи законопроекта за бюджета на Пентагона за следващата година, отлагайки доставката на изтребителите.

Политическият фактор в ситуацията с Брънсън е сред причините за срива на турската лира. Вчера влязоха в сила повишени американски мита върху вноса на стомана и алуминий от Турция. 

Държавният глава на южната ни съседка Реджеп Ердоган обяви днес, че оттук нататък страната му ще бойкотира американски електронни продукти. Той допълни, че въпреки кризата с лирата, страната му ще продължи да заема твърда политическа позиция, а евентуално преминаване към друга валута би било капитулация.   

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна