Теодор Славев, Български институт за правни инициативи: Изборът на новите конституционни съдии ще бъде знаков

Снимка: БГНЕС

"Процедурите по избор на съдии в Конституционния съд са протичали със скандали и с политически договорки. За нас като общество е важно дали ще имаме избор, основан на борба за политически услуги и манталитет за вярност на кандидатите, или обективен избор, основан на професионалните качества, постижения и морал на юристите". Това отбеляза в предаването "Преди всички" Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. 

Институциите, които трябва да попълнят новите четири места, имат срок до 13 ноември, когато трябва да са назначили новите съдии в конституционния съд. Според Славев, тези институции са длъжни да дадат индикации пред обществото какво смятат да правят с този избор и да не се бавят, защото всяко забавяне е елемент от опорочаване на процедурата. 

"Генералният проблем на тези процедури е, че те се базират на т.нар. "негативна селекция", а тя е резултат на непрозрачния процес, в който дадено име стига до депутатите или до президента. Второ, тя е резултат и на това, че винаги се чака последният възможен момент и дори се нарушават срокове, за да се направи дадена номинация", посочи Теодор Славев.

Той не изключи до края на срока да се появят нови, изненадващи имена, а вече фигуриращите в публичното пространство – на Цецка Цачева, Лозан Панов и Сотир Цацаров, да се пускат за тестване на общественото мнение:

"И да се концентрираме – и медиите, и гражданското общество върху тях, докато други седят в полусенките и чакат удобен момент".

"Със сигурност има засилен интерес към позицията конституционен съдия. Тя е отговорна, но сладка. На нея се гледа като на безветрена. Конституционните съдии имат изключително дълъг мандат от девет години – най-дългият в държавата, много ниска натовареност, въпреки разширения обсег на субектите, които могат да го сезират, изключително високо възнаграждение, пенсионират се с 20 заплати, след като приключи мандатът, независимо дали са навършили възрастта, или не", коментира Славев.

Според него институциите са длъжници на обществото за обществени дискусии с експерти, представители на академичните среди и с конституционните съдии по редица теми, като една от тях би могла да бъде тази за ревизията на решения на Конституционния съд.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

Международна конференция за интеграция на мигрантите на пазара на труда в КНСБ

В КНСБ ще се проведе международна конференция за интеграция на мигрантите на пазара на труда.  Дискусията е организирана от Европейската конфедерация на профсъюзите и КНСБ.  Форумът ще бъде открит от президента на КНСБ Пламен Димитров, заместник социалния министър Лазар Лазаров, председателя на Българската търговско-промишлена палата Цветан..

публикувано на 26.09.18 в 08:13

Африканската чума по свинете може да блокира лова за няколко години

Разпространението на африканската чума по свинете стане факт у нас ще блокира лова за период от пет до седем години. За това предупреди в предаването "Преди всички" председателят на Ловно-рибарския съюз Асен Пиперков. На 29 септември ще бъде открит ловният сезон за дива свиня. Заради африканската чума по свинете обаче министерството на..

публикувано на 26.09.18 в 07:58

Преглед на печата

Вестник 24 часа пише за предложението на вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов за налагане от държавата на таван на печалбата за хляб и още 9 основни храни. Целта е поскъпването на газа да не се отрази на социалната кошница с основни продукти като хляб, кисело и прясно млеко, сирене, масло, кашкавал, пилешко и свинско месо и други...

публикувано на 26.09.18 в 07:35

Подновени са дейностите по гасене на пожара над благоевградското село Дренково

В 6 часа тази сутрин бяха подновени  дейностите по гасенето на пожара над благоевградското село Дренково. През нощта площта му се е разраснала и към момента е засегната около 200 декара иглолистна гора. Над сто горски служители с пет високопроходими автомобила, както и четири пожарни коли участват в гасенето. Очакванията са, че пожарът, който възникна..

публикувано на 26.09.18 в 07:18

Обсъждат поскъпването на парното и топлата вода

Поскъпването на парното и топлата вода, което се предвижда от октомври да е с 8 процента средно за страната, ще бъде обсъждано в енергийния регулатор. Увеличението се налага заради скока на природния газ с близо 14 на сто. Според разчетите на регулатора от другия месец топлоенергията трябва да скочи с 2% във Варна, с 5-6 на сто в Бургас,..

публикувано на 26.09.18 в 04:13

Министър Кирил Ананиев ще представи вариантите на нови здравноосигурителни модели

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще представи днес варианти на нови здравноосигурителни модели. Това се очаква да стане по време на национална кръгла маса, която ще се проведе в Националния дворец на културата. Сред предложенията за нов здравен модел са допълнително задължително здравно осигуряване и пропорционално доплащане от..

публикувано на 26.09.18 в 03:47
Сградата на Европейска комисия в Брюксел

Българи излизат в Брюксел на протест пред Европейската комисия

Българи, живеещи в страната и в чужбина ще се съберат днес следобед на протест пред Европейската комисия в Брюксел. Протестът е предвиден за 15 ч. българско време, като досега участие са потвърдили малко над 160 души. „По-голямата част от населението на България е поставено в изключително тежки условия, несъвместими с нормалното..

публикувано на 26.09.18 в 03:09