Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-сложната приказка на Оскар Уайлд като поп опера

БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова

„… Всяка вечер младият рибар излизаше в морето и хвърляше мрежите си във водата. Когато вятърът духаше откъм сушата, той не хващаше нищо или хващаше съвсем малко, защото това бе гневен вятър с черни крилe и бурни вълни се издигаха срещу него. Но когато вятърът духаше към брега, рибите идваха от дълбините, оплитаха се в мрежите му и той ги занасяше на пазара и ги продаваше...“

Поп операта на Ана Топалова, Минко Ламбов, Светлин Русев, Ангел Демирев, Ненчо Балабанов, Красимир Първанов, Весела Бонева, Марияна Добрева Велева, Стефан Владимиров и Джони Илиев даде нов живот на Оскар Уайлдовия Рибар и неговата Душа. Версията е еднакво атрактивна и за възрастни, и за деца, но предполагам, възрастните ще оценят повече философията и любовно-житейските уроци, а децата ще оценят повече вълшебствата, страшното и хубавото в двубой с неизвестно-променлив край.

В две августовски сутрини, 16 и 17, четвъртък и петък, в 10.00 Рибарят и неговата душа ще бъде в ефира на програма „Христо Ботев“ като поп опера в две действия. Изследователите на Оскар Уайлд определят Рибаря… като най-сложната му приказка. Поп операта на Минко Ламбов постига няколко сериозни преимущества: първо, създава еквивалентна по сложност и дълбочина история и художествена действителност, второ, реконструира я в аудио с ненадминати емоционални и драматични върхове, и трето, превръща интровертната схема на приказката в отворена и комуникативна творба. Гарантирам истинска наслада, която е продукт на добър автор, добър композитор и саунд дизайнер и изразителни  гласове.

Преди да стане радиопиеса в 2 части Рибарят и неговата душа беше мега сценичен спектакъл с хор и симфоничен оркестър, след това аудио версия в 7 епизода. Тези творчески метаморфози позволиха на Рибарят и неговата душа да достигне нивото на зряло, прецизно миксирано и емоционално въздействащо аудио драматургично произведение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна