Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деница Златева: Очакваме политическа отговорност за срива на Търговския регистър

Деница Златева
Снимка: БТА

Предприетото от Агенцията по вписванията от срива на Търговския регистър до момента говори по-скоро за хаотични действия, отколкото за следване на разписани политики за сигурност и за реакция при кризи. Това заяви в предаването „12+4“ Деница Златева – зам.-председател на БСП, след като днес левицата поиска оставката на министъра на правосъдието Цецка Цачева и на директора на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова заради случая.
 

„Подаването на оставка е носене на политическа отговорност. Директорът на Агенцията по вписванията и ресорният министър са хората, които трябва да гарантират, че процесите в агенцията се управляват по начин, по който да не се допускат сривове, като този на Търговския регистър, и ако наистина се случи такъв срив, да има адекватни действия, да има внедрена и политика по управление на системите за сигурност. Вместо това, от петък има оглушаващо мълчание. За първи път директорът на агенцията даде изявление днес. Единственото, което последва, са две прессъобщения – едното явно да ни наведе на мисълта, че има хакерска атака. Бяха сезирани МВР, ДАНС и прокуратурата. Това говори за некомпетентност, бих казала и неграмотност“.

Партията разполага и с доклад на Инспектората към правосъдния министър от февруари тази година. В него се съдържат изключително тежки констатации към начина на управление на Агенцията по вписванията и препоръка за дисциплинарна отговорност на Зорница Даскалова, посочи Златева и коментира какво е последвало:

„Резолюцията на министъра на правосъдието върху докладната записка на директора на Инспектората е за сведение и изпълнение, адресирана към Зорница Даскалова, т.е. тя да потърси сама от себе си дисциплинарна отговорност, и към главния секретар на Министерството на правосъдието“.

Деница Златева посочи, че много тревожно и притеснително е как се администрират и управляват регистрите, които поддържа Агенцията по вписванията:

„Имаме информация от хора от агенцията, че почти цяла година тези регистри и хардуера, който съхранява регистрите, са били оставени без каквото и да е извънгаранционно обслужване“.

Златева попита дали се архивират регистрите, има ли бекъп и къде се съхранява той? Това са само част от въпросите, а те са много, каза зам.-председателят на БСП.

„Ако няма реакция от страна на управляващите, скоро започва парламентарният сезон. Имаме всички лостове като парламентарно представена партия – да поискаме изслушвания на министъра и на директора на Агенцията по вписванията както в пленарна зала, така и в ресорната комисия. Можете да бъдете сигурни, че ще използваме целия парламентарен инструментариум, който ни е на разположение. За вот на недоверие не е коментирана темата“, коментира още Деница Златева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна