Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на ОДМВР - Бургас: Има спад на джебчийските кражби и грабежите

Старши комисар Калоян Калоянов
Снимка: БГНЕС

Бургаска област има ясно изразена сезонна престъпност, характерна за летния сезон, който вече е доста разтегнат във времето. Това обясни в предаването "Хоризонт за вас" старши комисар Калоян Калоянов, шеф на Областната дирекция на МВР в Бургас. До месец май, тоест извън туристическият сезон, Бургаска област по статистика е на шесто място по брой престъпления в страната, а ясно изразеният сезонен характер оказва влияние върху показателите за цялата година.

Кражбите са най-често срещаните престъпления в момента. Тази година от МВР отчитат сериозен спад на джебчийските кражби в община Несебър и по-конкретно в Слънчев бряг, подчерта старши комисар Калоянов:

"Причината е, че използваме командировани служители и наши служители от областната дирекция, профилирани за противодействие на този вид кражби. Наситихме местата, където тези лица, склонни към извършване на такива престъпления, са най много - в междуградския транспорт, пред хотелите, в късните часове в близост до дискотеките, когато използват веселото настроение на част от туристите. Имаме едно доста голямо намаление на този вид престъпления."

С близо 40 процента спрямо миналата година са намалели грабежите: "Установявайки съответния извършител с помощта, съдействието и под наблюдението на прокуратурата, ние пристъпваме към една постоянна мярка "задържане под стража", тоест не даваме възможност на този извършител, дори и след извършване на престъплението да извърши ново такова, тъй като той е в ареста", посочи Калоян Калоянов.

Най-масовият тип кражба за сезона е на мобилни телефони. Преди седмица пък е бил задържан телефонен измамник, прибрал 47 000 лв. Той е бил задържан в автобуса за град Варна и парите са били върнати на измамените. 

"Полагаме всички усилия, тъй като нашето дълбоко разбиране е, че туристическият бизнес е основен отрасъл за Бургаска област", увери още комисар Калоянов: "Тези четири месеца работим активно, тъй като елементът "Сигурност" в този туристически бизнес е от съществено значение. Не отдаваме толкова голямо значение на статистиката. Основният измерител, който трябва да гледаме, това е оценката на обществото за нашата работа и това, дали те чувстват сигурност, а не това колко са разкрити и колко не".


Цялото интервю със старши комисар Калоян Калоянов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна