Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежението между Турция и САЩ беляза седмицата

Снимка: БГНЕС


Напрежението между Турция и САЩ, довело до срив на турската лира, е водеща международна тема на седмицата. 
Турската лира се срина до рекордно ниски нива спрямо американския долар - 7 лири и 24 куруша, след като американският президент Доналд Тръмп удвои митата върху вноса на стомана от Турция. Стъпката е в отговор на отказа на Анкара да освободи протестантския пастор Андрю Брансън, когото арестува по обвинение в подпомагане на тероризма. Турският президент Реджеп Ердоган видя "валутен заговор" от страна на САЩ, който по думите му забива нож в гърба на съюзника си. От своя страна президентът Доналд Тръмп обвини Анкара, че от години използва Вашингтон за свои цели. 

Сърбия и Косово дадоха заявки за възможни двустранни компромиси. В интервю за агенция Ройтерс президентът на Косово Хашим Тачи предложи размяна на територии. А пред сръбската радиотелевизионна компания РТС президентът на Сърбия Александър Вучич даде знак, че е готов на компромис за границите. "Време е да бъдем умни и да мислим за бъдещето", заяви Вучич. 

В северозападния италиански град Генуа висок виадукт се срути, повличайки от над 40 метра височина коли и камиони. Загиналите и ранените хора са десетки, като търсенето на хора под бетонните отломки продължава. Гледката в района е като след силно земетресение. Дали мостът е бил твърде стар, дали изобщо е построен както трябва или пък е рухнал заради това, че е ремонтиран при дъжд и гръмотевици - остава предмет на ожесточени спорове и публични обвинения в Италия след трагедията. 

Кои бяха водещи международни новини тази седмица - чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна