Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина музикантът Ивайло Крайчовски

| обновено на 21.08.18 в 17:01
Ивайло Крайчовски
Снимка: БГНЕС

Тъжна новина за българската музикална сцена. На 57-годишна възраст от този свят си отиде легендарният басист на групите ФСБ и " Стари муцуни" Ивайло Крайчовски. 

В средата на 80-те години на миналия век Крайчовски става част от състава на ФСБ и свири в два техни албума – "ФСБ VI" от 1984-та и в "Обичам те дотук", който излиза три години по-късно.

От средата на 90-те е бас китарист на „Стари муцуни”, заедно с Георги Минчев и участва в двата албума на родната супергрупа. Организатор е и на мемориалните концерти „Цвете за Гошо“, както и на няколко рок и блус фестивали. 

В началото на 90-те Ивайло Крайчовски е водещ на класацията “7 плюс 7“ на предаването "Музикална борса", излъчвано по програма "Хоризонт".

Ивайло Крайчовски често казваше:

"Аз съм единствения човек на планетата, който е имал щастието от фен на ФСБ да се превърне в член на ФСБ". 

Музикалният редактор Калин Тонев си спомни за предаването „12+4“:

"Доста музиканти са свирили с него. Обичаше неформално да се включва в най-различни групи, съвсем импровизирано. Включително се е случило и на мен – качвал се е на сцената, когато сме свирили заедно с други музиканти...

Самото начало е през 1976-а, когато с неприети в Музикалното училище инструменталисти сформира първата си група. Години по-късно – през 1983-та, когато завършва „Поп и джаз изкуства“ – факултет на Музикалната академия – е приет и като басист на ФСБ – ключовият момент в неговата музикална биография. Това е и годината, в която е неговият голям сценичен дебют със ФСБ – пред 15 000 души. Приятелите му го познаваха като Пифа. Официално Крайчовски напусна ФСБ през 2006-та, въпреки че се включи и на участието на ФСБ на новогодишния концерт по повод приемането на България в ЕС“.

Музикалният редактор Жени Монева определи Крайчовски като "огромна фигура за българската поп и рок музика".

Китаристът, певец, автор и близък приятел на Крайчовски Николай Томов сподели:

"Беше страхотен музикант. Имаше един почерк на свирене. Постановката му беше неподражаема – с високо вдигната китара... контрабасово свирене... въобще страхотен музикант, а като приятел – рядко добър човек, много ерудиран, с три езика и страхотно чувство за хумор". 

В своето последно интервю за „Нощен хоризонт“ Крайчовски сподели:

„Много се радвам, че така хубаво говорите за българската музика и за нещата от българската музика. Националното радио е отличник! Абсолютен отличник! Гарантирам го! Наистина, от тази тема не трябва да се отказваме никога. За българското ще се борим“. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна