Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Порожанов: Оставки в Министерството на земеделието и в Агенцията по храните няма да има

Резултатите от френската лаборатория не доказват отсъствието на чума в България, категоричен е министърът

| обновено на 23.08.18 в 18:33
Министърът на земеделието Румен Порожанов (вляво) и директорът на БАБХ Дамян Илиев дадоха пресконференция в МЗХ.
Снимка: БГНЕС

Оставки в Министерството на земеделието и в Агенцията по храните няма да има – категорични бяха земеделският министър и директорът на агенцията. На извънреден брифинг те отрекоха твърденията на левицата, че има отрицателни проби от френската лаборатория, които доказват,  че чума в България не е имало. Протоколите от вторите проби се очакват в края на следващата седмица. Румен Порожанов определи като несериозни и твърденията на БСП, че животните са избити в опит за прикриване на злоупотреби с европари:

“Аз дори не мога да си го представя, такова въображение да влезе в това нещо. От тези около 40 овчари, на които бяха евтаназирани стадата, това означава, че някой от тях е евроизмамник, и аз се опитвам в комбинация с тях да прикрия плащанията за тези 4 хиляди животни. Аз разбирам доста от еврофондове, както знаете. Ако една овца средно получава с европейски пари по 50 лева, говорим за 200 хиляди. Нека да говориме сериозно.“

Няма резултати от френската лаборатория, които да доказват отсъствието на чума в България. Това каза на извънреден брифинг министърът на земеделието Румен Порожанов в отговор на твърдението на лидера на левицата Корнелия Нинова, че резултатите от вторите проби за чумата са отрицателни.

Министърът обясни неяснотата около вторите проби с терминологичен проблем. Според него по-рано сутринта е говорил за отрицателни втори проби от широката 20-километрова зона, чиято цел е да докаже, че няма разпространение на чумата, а не че не е имало чума. 

Директорът на Агенцията по храните Дамян Илиев за пореден път припомни регламента на Световната организация за здравеопазване на животните, според който дори при една положителна проба контактните животни се избиват, без да е нужно да има видими признаци на заболяване. 

И министърът, и директорът на агенцията се отнесоха иронично към твърденията на левицата, че с евтаназирането се прикриват злоупотреби с европари. "Няма риск и от спиране на еврофондовете", категоричен е Порожанов. 

"На този етап оставки в министерството и в Агенцията по храните няма да има. Да си подам оставката означава, че съм сбъркал, а всичко направено до момента е по закон", каза Дамян Илиев. Резултатът от вторите проби ще е ясен до края на другата седмица.

По-рано за "Хоризонт" заместник-директорът на Агенцията по храните д-р Георги Чобанов заяви: "Няма резултат от вторите проби, взети в огнищата на чума по дребните преживни животни". Той беше категоричен, че информацията в някои медии, че вторите проби са отрицателни, е спекулация и това показва, че БАБХ без причина е умъртвила животните в Странджанско: "Пробите все още се изследват, така че те не са приключили с изследването и все още не са ясни резултатите, така че не мога да коментирам дали са отрицателни, или положителни".

"Осем хиляди са вторите проби, взети от огнищата, очаква се резултатите от тях да излязат до края на следващата седмица", уточни заместник-директорът на Агенцията по храните д-р Георги Чобанов. Далеч по-обезпокоителен, според него, е фактът, че втори проби все още не са взети от едно от стадата, което показа положителна проба при първото тестване:

"Нашите колеги не са допуснати в тази ферма, така че ние нямаме достъп до тази ферма и спекулацията, че там всички животни са здрави и цъфтят от здраве, по никакъв начин не можем да го коментираме. Нямаме наблюдение върху фермата и върху развоя на събитията във фермата".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна