Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Шарплес: Психотерапията и медикаментозното лечение са еднакво добри в борбата с депресиите и тревожността

Около 13-14% от населението изпитват поне веднъж в живота си "синдрома на експлодиращата глава"

Брайън Шарплес и Василена Вълчанова
Снимка: БНР

Все още има много въпроси, свързани с мозъка и психиката, на които нямаме отговор. Класификацията на психологическите разстройства включва състояния като например „синдрома на експлодиращата глава“.

Брайън Шарплес, доцент в Американската школа по професионална психология в Северна Вирджиния, който е у нас по покана на Организацията за популярна наука „Ratio“, сподели в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ какво е синдромът:

„Това, което се случва, е, че в момента, в който се събуждате или точно като заспивате, чувате в ума си изключително силен шум, като експлозия или пистолетен гръм до ухото ви. Самото състояние не носи дългосрочен проблем, но звучи много притеснително за хората, които го изживяват. Работил съм с хора, които изпадат в такова състояние по 6-7 пъти на ден. Имаме идея какво го предизвиква – има част в мозъка ни, която ни помага да заспим, тя не работи правилно. В проучванията, по които аз съм работил, се оказва, че 13-14% от населението го изпитват поне веднъж в живота си“.

Шарплес изучава усилено и сънната парализа – състояние, в което хората са неспособни да се движат след събуждане или преди заспиване. Много хора де факто сънуват в будно състояние, докато са парализирани. Смята, че това състояние е причина хората да вярват в отвличания от извънземни, в демони и др.

Рядко състояние е и това, в което хората се мислят за върколаци или други животни. Регистрирани са едва 56 добре документирани случая от 1852 година насам.

Като цяло, психотерапията и медикаментозното лечение са на практика еднакво добри при борбата с депресиите и тревожността и всеки метод има своите предимства и недостатъци, убеден е Шарплес. Той сподели усещането, че социалните платформи не обединяват хората, а ги разделят.

От 20 ч. тази вечер в клуб „Грамофон“ в София ще се проведе беседа с д-р Шарплес, в основата на която ще бъде психодинамичната терапия, която се използва за лечение на депресии и тревожност, сподели Василена Вълчанова от „Ratio“.През септември платформата кани двама американски учени – невролог и фармаколог, които също ще говорят за лечението на стреса и безпокойството.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна