Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

850 свободни места в Софийския университет след трето класиране

Софийският университет "Св. Климент Охридски"

За поредна година СУ "Св. Климент Охридски" обявява допълнителен прием на студенти след трето класиране. В университета са останали 850 незаети места.
     
Големият проблем на висшите учебни заведения не са незаетите места, а перспективата как ще се развива образователната система при дефицит на учители. Това заяви в интервю за предаването "12+3" заместник-ректорът на Софийския университет "Св.Климент Охридски" доц. Георги Вълчев. По думите му, "не се пълнят специалностите в нашите факултети, които са ориентирани точно към подготовката на такъв тип профилни специалисти, които да попълнят тези дефицити в училищната ни система". Вълчев допълни, че има сериозен недостиг на студенти в ключови специалности като химия, биология и английски език, биология, химия и информатика. 

Ръководството на Софийския университет осъзнава ситуацията, но по време на прехода сринахме авторитета и перспективността на учителската професия. Трябват няколко десетилетия тези проблеми да се наваксат, смята заместник-ректорът на най-големия университет в страната.

Демографската криза и немалкият брой желаещи да учат в чужбина също са сред причините да има незаети места в университета. "Няма как да говорим за демографска криза у нас и това да не се отрази на висшите училища", поясни доц. Вълчев.

Желаещите кандидат-студенти могат да подадат своите документи от 10-и до 14-и септември за новия прием.

Миналата година в Софийския университет са останали незаети 348 места.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна