Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Долината на прасковите тази година е без праскови

Снимка: Елена Каркаланова

Сливенска област е една от най-развитите в земеделско отношение в страната, но Долината на прасковите тази година е без праскови. Ако пътувате, трудно ще откриете бабите, които някога продаваха по пътищата, а големите производители трудно намират останали 20-30 килограма за продан. Оказва се, че част от овошките са пострадали заради големите температурни разлики. Такава реколта не е имало от 30 години, казват земеделските стопани и изчисляват загуби за стотици хиляди левове. 

Ако сме в сливенските села Гавраилово и Злати войвода или останалите в околността, спокойно можем да кажем, че сме в едно от най-красивите кътчета на България – Източната част на Горнотракийската низина в подножието на Сливенския балкан. От гледна точка на историята този регион е част от легендарната Долина на тракийските царе. 

Преминавайки на темата земеделие, е ясно, че Сливенска област е Долината на прасковите.

Прозорливи земеделци от село Гавраилово и околните села засаждат първите прасковени дръвчета в началото на 40-те години на миналия век. Осъзнали перспективите от прасковено производство, през 60-те години на територията на селото те изграждат консервна фабрика и пункт за манипулиране на праскови за износ. Благоприятното географско положение допринася за оформянето му като център на Аграрно-промишления комплекс "Долината на прасковите“. В земеделието обаче най-силният фактор е природата.

"Община Сливен е общината в България с най-много на брой земеделски производители, които се занимават с производство на плодове, зеленчуци и животни". Това заяви в интервю за предаването "Хоризонт за вас" председателят на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева:

"Тази година поради метерологичните условия голяма част от стопаните пострадаха напълно и нямат реколта. Единственият инструмент за подкрепа на държавата е механизмът на държавната помощ "де минимис“. Дали тази помощ ще бъде дадена от държавата, ще зависи от бюджета в края на тази година. Системата на Министерството на земеделието, храните и горите е обследвало площите, които са пропаднали, така че цялата информационна база я има".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Лъчезар Цветков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна