Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържествата, посветени на 141-ата годишнина от Шипченската епопея, се провеждат под патронажа на президента

| обновено на 25.08.18 в 18:45

Днес е кулминацията на националните чествания, посветени на 141-ата годишнина от Шипченската епопея. Тържествата се провеждат под патронажа на президента Румен Радев. Денят, в който почитаме подвига на героите, започна с панихида за загиналите в Соколския манастир над Габрово. 

Българи от различни краища на страната се изкачиха до паметника на свободата за да се поклонят пред подвига на героите на Шипка.

С пешеходците от Соколския манастир на Шипка пристигна президентът Румен Радев, патрон на националните чествания. Държавният глава нарече множеството българи, изкачили върха, опълченци на историческата памет, които от Шипка преподават урок по история на цяла България и изтъкна:

"В последните десетилетия беше сторено не малко, за да се изтрие и пренапише тази история в услугата на политическите шарлатани от ново време".

Историческата амнезия и загубата на идентичност е критичен и рискован исторически момент, защото предизвикателствата на днешния ден лесно могат да подхранят агресивния национализъм и ксенофобията, предупреди президентът Радев:

"В такъв момент за нас, българите, е важно да черпим вдъхновение от просветения патриотизъм на нашите възрожденци, отворен към света, но уверен в своята сила и достойнства".

По случай годишнината, вечерта в Габрово ще се състои тържествена проверка - заря, която БНР ще излъчи пряко. Тържествата ще завършат със спектакъла „О, Шипка!“ на националния фолклорен ансамбъл „Българе“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени