Независими експерти разследват мястото на катастрофата край Своге

| обновено на 26.08.18 в 19:26
Снимка: БГНЕС

Чрез видеозаснемане от дронове и външна консултация Институтът за пътна безопасност ще търси причините за тежкия инцидент на пътя, който само преди две години е ремонтиран за 23 млн. евро. Това съобщи за "Хоризонт" Диана Русинова от института:

"Ще имаме в нашия екип човек, който от дълги години работи в сферата на пътната безопасност в Австралия. В екипа ще бъде и господин Богдан Милчев, който е бивш шеф на КАТ и е бил един от водещите експерти по разследване на най-тежките пътно-транспортни произшествия. Ще заснемем и участъка с дрон, не само този участък. Ние ще заснемем и други, които потенциално представляват риск".

И Русинова, както и други експерти по-рано пред Хоризонт, обясни, че въпросният пътен участък е в лошо състояние:

"Нашата проверка показа на много места компрометиран асфалт, нарушено пътно покритие и то само по-малко от две години, след като е приключен този ремонт. Липсващи знаци, на много места канавките са пълни с паднали камъни и не са почиствани от години. Има много храсти по пътя, които доста скриват видимостта и водата няма къде да отиде да се оттича. Тя съответно отива на платното. Едната от причините за този инцидент категорично е състоянието на пътя",  Диана Русинова.

И от организацията "Българско обединение на шофьорите" посочват лошото състояние на пътя като вероятна причина за тежката катастрофа край Своге. В съобщение до медиите от обединението напомнят, че в края на миналия месец са изпратили писмо до министъра на регионалното развитие, с което да обърнат внимание за лошото сцепление на асфалта при завоите, недостатъчните ограничителни съоръжения и растителността, която пречи на добрата видимост.

Да не се прибързва със заключението, че състоянието на пътя е причина за катастрофата, призова експертът по организация и безопасност на пътното движение" проф. Румен Миланов, който е и преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия:
"Безспорно, движението е било в един силен валеж и най-вероятно пътната настилка е била покрита с воден слой, който още повече усложнява обстановката. Основният въпрос е с каква скорост е влезнал автобусът в тази хоризонтална крива с концентрация на пътно-транспортни произшествия и сигнализиране". 


Още от категорията

Всички пътища в Община Враца са обработени срещу заледяване

Всички улици и пътища в Община Враца са почистени и обработени със сол срещу заледяване, съобщиха от общинския пресцентър. Снежната покривка във Враца и в околните населени места достигна сутринта 20 сантиметра. С 9 специализирани машини на общинското предприятие "Благоустройство и комунално стопанство", са разпръснати 100 тона сол срещу..

публикувано на 19.11.18 в 18:35

Глоби за пропуските при почистване на пешеходните зони от сняг в Плевен

Кметът на Плевен Георг Спартански ще наложи финансови глоби за пропуските в работата на фирмите по снегопочистването на пешеходните зони. Общинската фирма “Паркстрой“ продължава отстраняването на клони в резултат на падналия сняг. На фирмите, ангажирани със снегопочистването, няма да се плаща за несвършена работа. Така коментира кметът на..

публикувано на 19.11.18 в 18:28
Красимир Вълчев

Вдигат сумата за издръжка на дете в центровете за специализирана образователна подкрепа

От 4000 на 6000 лева се очаква да се вдигне годишната сума за издръжка на дете в центровете за специализирана образователна подкрепа от следващата година. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев. Допълнителните средства ще позволят увеличение на парите, които центровете разходват за храна, транспорт и заплати на специалистите, работещи в..

публикувано на 19.11.18 в 18:03
Д-р Иван Маджаров

БЛС: Новият Закон за бюджета на НЗОК да гарантира невъзможността да се прехвърлят средства от перо в перо

Българският лекарски съюз настоява в Закона за бюджета на Здравната каса изрично да бъде вписано, че не може да се прехвърлят средства от едно перо в друго. Това стана ясно след първите преговори по параметрите на Националния рамков договор за 2019 година между Национална здравоосигурителна каса и Българския лекарски съюз. В новите предложения..

публикувано на 19.11.18 в 17:41
Атанас Камбитов

Ат. Камбитов: Данъците на стари коли в Благоевград няма да се вдигнат

Данъкът на старите автомобили в Благоевград няма да се променя, а на новите леко ще намалее. Това обяви на брифинг кметът на Общината Атанас Камбитов. Преди две години Община Благоевград увеличи почти двойно ниските ставки на данъка върху моторни превозни средства. Така най-масовият от 10 лева стана 20 лева. Сега, въпреки че законът го..

публикувано на 19.11.18 в 17:28

Петима отведени в полицейското управление в Свиленград след протеста вчера

Петима души са били отведени в полицейското управление в Свиленград след протеста вчера.  Трима от тях са били непълнолетни и са отведени за установяване на самоличността им.  Съставени са им актове по Закона за българските документи за самоличност.  Трима са със съставени актове по Закона за движение по пътищата, а автомобилите им са били..

публикувано на 19.11.18 в 17:13

Продължават протестите срещу високите цени на горивата и ниските доходи в Сливен и Ловеч

Недоволни от управлението старозагорци излизат тази вечер в 18:00 ч. на нов протест с категорично настояване за оставката на кабинета "Борисов" 3. Действията им се очаква да бъдат подкрепени и от група протестиращи от Казанлък. С протестен митинг-концерт тази вечер в 18 часа недоволни старозагорци ще поискат оставката на цялото..

обновено на 19.11.18 в 17:00