Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повдигнато е обвинение на шофьора на преобърналия се автобус край Своге, жертвите са 17

| обновено на 27.08.18 в 18:37
Снимка: БТА

Шофьорът на катастрофиралия край Своге автобус Григор Григоров е обвинен за причиняване по непредпазливост на смъртта на 17 души. Обвинението му е повдигнато още вчера, откогато Григоров е поставен под стража в болницата, в която се лекува. За останалите пострадали също ще се търси наказателна отговорност на шофьора.

Съобщавайки за какво ще се търси наказателна отговорност на Григоров, прокуратурата коригира броя на почиталите в събота вечерта.  Жена е 17-тата жертва. Тя е починала в линейката и е била закарана директно в Катедрата по съдебна медицина. Разпозната в била едва вчера и затова не беше споменавана като част от трагичната статистика. Очевидно е била разпозната вчера следобед, откогато е и обвинението на Григоров.Григоров е привлечен към наказателна отговорност за това, че на участък с максимално разрешена скорост от 40 км/ч, той е управлявал автобуса с 53 км/ч. Тепърва ще се изяснява техническото състояние на автобуса, на който ще се прави подробна експертиза в сградата на Националната следствена служба.

Успоредно с това, прокуратурата активно работи по линията - пътят като предпоставка за тежестта на инцидента.  Още по обед от прокуратурата обявиха, че започва изземването на относими към разследването документи от регионалното министерство, Агенциите "Пътна инфраструктура" и  "Автомобилна администрация" и търговското дружество - изпълнител на ремонта на пътния участък "Трейс". Във фирмата, рехабилитирала за последно пътя, на който стана трагичната катастрофа, и по отношение на качеството на работа се чуха доста независими критики, влизането беше в присъствието на жандармерия. От анализа на документите ще стане ясно ще се търси ли отговорност от "Трейс Своге", както и на отговорни длъжностни лица, което вчера не изключи главният прокурор Сотир Цацаров.

Агенция "Пътна инфраструктура" съобщава, че е възстановено движението по второкласния път Своге-София. Той беше затворен за оглед от прокуратурата на мястото на трагичния инцидент в събота със 17 жертви и за изтегляне на катастрофиралия автобус.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна