Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Чуков: Продължава битката на Доналд Тръмп с "дълбоката държава" в САЩ

Снимка: БГНЕС

"Опитите Доналд Тръмп да бъде елиминиран от Белия дом по някакъв начин ще продължат", коментира в предаването „12+4“ по „Хоризонт“ анализаторът Боян Чуков по повод евентуалната процедурата по импийчмънт на президента на САЩ:

„За съжаление, европейските медии повтарят по един много глупав начин антитръмповската пропаганда, която е изработена в щаба на Хилари Клинтън. В момента няма нито политическа обстановка, нито има някакво правно основание да се говори за импийчмънт. Това го лансират хората на Хилари Клинтън и то не е основано на никакви конкретни факти, които биха довели до този резултат. Виждаме, че Доналд Тръмп много мощно контраатакува. Той е лишил от допуск до секретни материали Джон Бренън. Тръмп инициира проверка за Джеймс Коми – бивш началник на ФБР … директора на разузнавателната общност…“.

Лишаването от допуск до класифицирана информация означава, че високопоставените длъжностни лица не могат да говорят пред медиите, без да получат разрешение от компетентните органи в Съединените щати, обясни Чуков:

„Виждате, че по този начин едни от основните му противници са блокирани. Самата щабквартира на Хилари Клинтън в Бруклин се е превърнала в щаб на "дълбоката държава" в Съединените щати. Разузнавателната общност в САЩ е по-скоро към Клинтън, но военните в Съединените щати са твърдо зад гърба на Доналд Тръмп. Той е поддържан много категорично от Джоузеф Дънфорд - председател на Обединения комитет на началниците на щабовете. Другото, което не може да се разбере от тези общи клишета, които вървят за Съединените щати, е че там се води една много тежка религиозна война“.

Тръмп символизира религиозния съюз на християнските църкви – православна, католическа, англиканска и презвитерианска, обясни Чуков и добави, че Хилари Клинтън „има план да ликвидира християнството в глобален план“. Президентът все още не е овладял всички лостове в САЩ и продължава битката си с "дълбоката държава", убеден е анализаторът. Нещата ще бъдат по-ясни след изборите на 6 ноември, допълни той.

Покойният сенатор Джон Маккейн и двама негови колеги идваха в България по времето на правителството на Пламен Орешарски, за да спрат проекта „Южен поток“, припомни анализаторът:

„Те го направиха по един абсолютно брутален начин, но така или иначе постигнаха това, за което бяха дошли“.

В Сирия се очакват нови провокации, коментира още Чуков. Една от тях е публикуването на информации, че в страната са вкарани определени количества хлор и са задействани джихадистки групи:

„Проблемът обаче е следният – това го играхме няколко пъти. Това от 2013 година се разиграва постоянно. В този случай вече зависи от сирийска страна, а и от руснаците, които също имат военно присъствие там, по какъв начин би могло да бъде парирано това“.

Санкциите, наложени заради случая „Скрипал“ от САЩ, са подействали оздравително на руската икономика и са възстановили цели сектори в промишлеността и селското стопанство, коментира Чуков. Нараснал е и износът на зърнени храни от страната.

„Това многовекторно раздаване на удари от страна на Вашингтон консолидира тези страни, които са засегнати от американските санкции. Не считам, че Китай и Русия, взети заедно, няма да устоят на американските атаки. Нещо повече - Америка ще пострада в дългосрочен план, въпреки че в краткосрочен план Доналд Тръмп постигна своята цел в момента с наложените санкции и то не само срещу Русия, а срещу Европа и редица други страни – външнотърговският баланс на Америка, който беше отрицателен, е възстановен и изкаран на нула“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени