Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Зоотроп“ на Пенко и Сотир Гелеви с безплатна прожекция под звездите в Габрово

Един от роботите наблюдатели в българския пърнометражен анимационен филм "Зоотроп"
Снимка: Сотир Гелев и Пенко Гелев
Тази вечер Домът на хумора и сатирата в Габрово кани почитателите на киното да се насладят на "Зоотроп“ – пълнометражната 3D анимация на братята Сотир и Пенко Гелеви от 2016 г. С прожекцията под открито небе приключва програмата на лятното кино в Парка на смеха. Габровци и гостите на града вече се насладиха на няколко испански комедии – арт хаус кино, характерно за Европа, предоставени безвъзмездно от Институт "Сервантес".

Цветомир Цанков подбираше филмите и ги представяше накратко преди всяка прожекция, а реакцията на местните е повече от положителна:

"Идеята за лятно кино се харесва, особено защото се прожектират филми, които трудно могат да бъдат гледани иначе. Чисто човешки истории, за които хората жадуват“, споделят част от зрителите. Много от тях са семейства с деца.

"Зоотроп“ е разказ за преживелиците и изборите на роботите Примус и Децимус. Цветомир казва, че е трети опит - доста успешен - в пълнометражната ни анимация:

"А за българското кино въобще пълнометражната анимация е тема табу“, допълва той. Според него филмът на Пенко и Сотир Гелеви е наистина голямо постижение:

"В крайна сметка всички се лутаме в собствените си лабиринти“, определя Цветомир Цанков основната идея на лентата.

По думите на Светлана Михайлова от Дома на хумора и сатирата "Зоотроп“ ще се хареса и на възрастните, и на децата:

"Понякога ние също се чувстваме като роботи в този живот, всичко е едно и също, човек ходи на работа, дори без да се замисля прави нещата абсолютно… програмиран. А идеята на лятното кино е точно да извади хората от това сиво ежедневие и да ги забавлява в по-необичайна обстановка – на прекрасно място, сред произведенията на Георги Чапкънов – точно до фигурите на Дон Кихот, Санчо Панса, Чарли Чаплин. Мястото е доста подходящо“, подчертава Светлана Михайлова.

Прожекцията е безплатна и започва в 20.30 часа.

Подробностите чуйте от репортажа на Велина Махлебашиева за предаването "Преди всички".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна