Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Димитрова: Доброто е заразно, то повлича добро

Семейството на Диана Димитрова.
Снимка: Личен архив

Защо едно семейство с три деца се завърна в България след 10-годишен живот в САЩ? Диана Димитрова от Елин Пелин, съпругът й Даниел и трите им деца доскоро са живели в Тампа, Флорида, но избрали да се върнат в родината. 

Диана е на 36. Завършила е с отличие икономика на отбраната и сигурността, но никога не е работила по специалността. Обича предизвикателствата и не се бои да опитва. В родния Елин Пелин развива своята Работилничка за чудеса "Малечко Палечко", в която твори ръчно изработени подаръци. Отворена към хората, усмихната и готова да помогне. Защо е загърбила американската мечта за да се върне в България?

"Мъката по родното място е голямо нещо. Сърцето винаги влече назад за съжаление и се прибрахме защото искам децата ми да бъдат българи преди всичко. Имам две момчета и едно момиче на 7, 5 и 3."

Животът в Америка я е научил да не бъде безучастна към обществените проблеми и да си намира каузи. А талантът й да увлича след себе си и други хора бързо дава резултат. Актуалната кампания по която работи - организира акция за безвъзмездно кръводаряване, съвместно с община Елин Пелин. Планират я за 8 септември под мотото "Намери време и бъди нашия герой, защото някой някъде ще живее благодарение на теб!" Поводът - последната трагедия край Своге:

"Защото имаме нужда от кръв. Банката е празна, постоянно ставаме свидетели на черната хроника по телевизията. Последният случай който стана около Своге. Веднага от банката казаха, че са осигурили всичката кръв. В един момент си казах: "Ами ако няма? Ако утре наш близък - баща, майка, дете, не дай Боже, се нуждае, а те нямат кръв?" Тези хора разчитат точно на доброволното кръводаряване и наша работа е да го правим, да правим всичко възможно за да им помогнем."

Българите трябва да се научим, че държавата не ни е длъжна, че освен права, имаме и задължения като граждани, и ако си ги изпълняваме, животът ни със сигурност ще стане по-добър. Така е в Америка, разказва още Диана. Там е научила,че "аз-ът не е в центъра на вселената" и как да мислиш с какво можеш да бъдеш полезен. Убедена е, че да правиш добрини е висша добродетел, а доброто е заразно. Така възпитава и децата си:

"Това е нещото, което ни липсва. Винаги чакаме някой нещо да направи, а всъщност ние не правим нищо. Казваме: "Ами, да, ние сме си платили данъците, така че еди кой си е длъжен. Всъщност всички сме длъжни, за да живеят децата ни по-добре, което е най-важното." И продължава: "Хубаво е някой да прави нещо за нас, но е хубаво и ние да правим нещо, хубаво е и ние да даваме нещо. Аз нямам нищо против да изляза, да боядисам пейката, да боядисам детската площадка, без никой да ми плати. Защото децата ми ще играят там, аз ще изляза сутрин да пия едно кафе там. Нямам нищо против да го правя, но хората винаги казват: "Ами да, ама някой е длъжен. Аз правя боклук, а на някой му се плаща да го изчисти." Защо трябва някой да го изчисти, като можем изобщо да не го правим този боклук? Това много ме дразни. Хората не са отговорни към собствения си живот, към средата, в която живеят."

И за да покаже, че може и иначе, вече почти финализира първата си кампания - за изграждането на квартална детска площадка. Успяла е да ангажира общината и майките от района и проектът вече върви към финал.

"В момента, доколкото знам, е подписан договорът с фирма за започване на изграждането, така че това вече е една завършена инициатива. Всичко може, стига да имаш желание. Доброто е заразно, то повлича добро. Просто имаме нужда някой да ни покаже, че стават и добри неща. Просто трябва да покажем на невиждащите, че всичко зависи от нас. Хората са добри. Всички хора са добри, във всеки един човек има нещо добро, просто трябва искрата, която да го подпали."

Кръводарителската акция ще започне сутринта на 8 септември в 9.30 в сградата на общината в Елин Пелин.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна