Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хайко Маас: Станете от дивана и се ангажирайте срещу расизма!

"Мирът е правилният път" пише на плакат, който носят участниците в мирната демонстрация срещу расизма в Кемниц тази вечер.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията в Кемниц актуализира данните от снощните демонстрации и удвои броя на ранените и на участниците - при поредните размирици между крайната десница и леви формации са ранени 18 души, сред тях и трима полицаи. Повдигнати са обвинения на 37 души. Общият брой на протестиращите от двата лагера е 11 хиляди, съобщи говорител на полицията в Кемниц. Тази вечер отново има демонстрации в града. „Нацитата вън“, скандират левите, „Чужденците вън“ и „Германия на германците“ им отговарят неонацистките привърженици.

Тази вечер в организиран от евангелистката църква митинг участва министър-председателя на провинция Саксония Михаел Кречмер. Крайнодесните също са заявили демонстрация. Снощи популистката партия „Алтернатива за Германия“ организира траурно шествие в памет на убития преди седмица германец. Именно то предизвика серията протести.

Германският външен министър Хайко Маас призова сънародниците си „да станат от дивана и да се ангажират срещу расизма“. И допълни: "Колко силно се чуват екстремистите зависи и от това, колко силно се чуват онези, които искаме да живеем в отворено и толерантно общество. Така че трябва да станем по-шумни", настоя Маас. Той сподели, че "в чужбина с право ни критикуват заради това, което става в Германия.“

Размириците от последната седмица донесоха на популистката партия „Алтернатива за Германия“ значителен ръст в социологическите проучвания. Всеки четвърти в източногерманската провинция Саксония би гласувал за нея. „Алтернатива за Германия“ е втора политическа сила в най-южната провинция в бившата ГДР.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна