Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След Кемниц: Политици искат службите да разследват "Алтернатива за Германия"

| обновено на 03.09.18 в 12:34
"Никога повече" пише на плаката на протестираща срещу расизма и ксенофобията в Кемниц с образа на един от водещите политици на "Алтернатива за Германия", Бьорн Хьоке
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Редица германски политици от различни партии настояват вътрешното разузнаване да постави крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ под наблюдение.

Опозиционната партия на Зелените смята, че с участието си рамо до рамо с ксенофобската организация „Пегида“ в демонстрация в Кемниц парламентарно представената „Алтернатива за Германия“ демонстрира незачитане на правовия ред в страната. Подобен аргумент изразиха и либералите, след като политик от крайнодясната партия написа в Туитър, че държавата не може да защитава гражданите си и затова хората взимат нещата в свои ръце.

Срещу разследването на „Алтернатива за Германия“ от службите се изказа вътрешният министър Хорст Зеехофер от консервативния Християнсоциален съюз.

„Въпреки това трябва да следим внимателно поведението на партийните представители“, смята Зеехофер.

Председателят на парламентарната група на консервативния блок ХДС/ХСС Фолкер Каудер коментира, че „нещата се промениха, откакто екстремизмът се подкрепя от надрегионална парламентарна партия.“

За поставянето на крайната десница под наблюдението на разузнаването се изказа председателят на съуправляващите в Берлин социалдемократи, Андреа Налес: "След случилото се в Кемниц мисля, че това искане има основания. Пределно ясно е, че „Алтернатива за Германия“ е участвала в предварителни уговорки с радикални групировки за гонения и провокации. Това показва, какъв е духът на тази партия. Така че не виждам причина, службите да не разследват тази партия."

Социологическо проучване, проведено през седмицата на протести и безредици в Кемниц, сочи, че близо 60% от германците подкрепят идеята „Алтернатива за Германия“ да бъде разследвана от службите. В източните провинции този процент е значително по-нисък - едва 48%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени