Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: Депутатите трябва да подкрепят аргументите на президента

Снимка: БГНЕС

КНСБ настоява при предстоящото гласуване на ветото на президента Румен Радев върху промените в Административно-процесуалния кодекс депутатите да подкрепят аргументите на държавния глава в пленарната зала. Румен Радев наложи ветото непосредствено преди лятната ваканция на народните представители.

Президента Румен Радев оспори разпоредби в приетия преди лятната ваканция на депутатите закон за изменение и допълнение на Административно-процесуалния кодекс. Според юристите на КНСБ повишаването на размера на съдебните такси, което президентът не приема, е ограничаване на достъпа до правосъдие.

Вицепрезидентът на синдиката Чавдар Христов заяви:

"Разделянето на таксата на два вида - 70 лева за граждани и 370 лева за други субекти, е също неясно на каква основа се прави това разделение, но основното е, че по този начин се затруднява достъпът до правосъдие".

Синдикалистите се обявиха и против ранното пенсиониране на съдии, прокурори и следователи с преходните и заключителни разпоредби на закона. Текстът предвижда магистрати да се пенсионират без изискване за възраст, ако към 31-и декември 2018-а имат поне 35 години общ юридически стаж, от които поне две трети осигурителен стаж в органите на съдебната власт.

Христов коментира: "Нещо скрито се цели някой да се уреди. Лъха лобизъм, неясно от какво произтичащ от тази норма".

В средата на месеца на заседание на Изпълнителния си комитет КНСБ ще приеме нарочно становище по темата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна