Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На пети пореден протест излязоха жителите на добричкия квартал „Рилци“ заради проблеми с водата

На пети пореден протест излязоха днес жителите на квартал „Рилци“ и техни съграждани в Добрич. Недоволството на хората е срещу начина на управление на ВиК-Добрич и все по-задълбочаващия се проблем с липсата на вода в редица квартали на областния център. Поводът този път е в нарушеното водоподаване в целия квартал от началото на месец август. ВиК-Добрич е държавно дружество, негов собственик е Министерството на регионалното развитие и благоустройството, за съжаление обаче през последната година то е по-известно като първенец в редица показатели от черната статистика – по задлъжнялост, по загуба на вода и по ниска събираемост. Вчера в Община Добрич беше проведена среща между граждани, местна власт и представители на водното дружество. Набелязани бяха конкретни мерки за решаването на проблема с водоподаването към два от най-засегнатите квартали – "Балик" и "Рилци".

Проблемът с ВиК-Добрич, с остарялата водопроводна мрежа на града и ежедневните аварии, оставящи стотици домове без вода, вече започва да се превръща в песен химн. Песен, която омръзна на всички. На хората им омръзна да търпят неудобството да живеят в 21 век без вода, на ръководството на водния оператор да слушат за техните проблеми, на местната власт да се опитва да бъде медиатор между гражданите и ВиК и като че ли вече си е време най-после да се изсвирят и последните акорди и посоката на движение да се промени. Така ли е обаче? На протеста днес, събрал хора, които от началото на месец август нямат капка вода в домовете си, присъстваха и част от общинските съветници в Добрич и то представители на различни политически партии, в опит да покажат, че в никакъв цвят не можем да обагрим елементарния факт, че водата в Добрич вече е лукс. Общинският съветник Михаел Игнатов заяви, че ще инициира свикване на извънредна сесия на Общинския съвет по проблемите с водоснабдяването на града:

„Проблемите са оставени неразрешени през годините. Проблемите с водоподаването, с общата вода, с неглижирането на авариите не са от днес или от вчера, те са отдавна. Аз забелязвам една тенденциозност по отношение на тяхното неразрешаване. Считам, че следва да се направи една тематична извънредна сесия на Общинския съвет на град Добрич, на която да бъдат поканени всички експерти от ВиК и следва да се дадат конкретни срокове за разрешаване на проблемите“.

Нивелин Радичков, също общински съветник в Община Добрич заяви, че пределът на допустимост на търпение от страна на гражданите вече е преминат:

„Трябва да ви кажа, че хора от дружеството ни споделиха, че ВиК-Добрич се води умишлено към фалит.“

Тъй като протестът този път беше пред сградата на ВиК-Добрич, да изкаже своята позиция дойде и управителят му Тодор Гикински, който зае позицията миналата година август месец и който тогава обеща, че водното дружество ще се управлява от него така, че един ден да успее да предлага услуга, достойна за страна, членка на ЕС.

Засега обаче тези хора живеят без вода и смятат, че да се надяват е по-скоро в сферата на добрите пожелания, но не и на реалните възможности при това управление.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна