Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Собственикът на Винпром "Карнобат", синът му и още шестима души са обвинени за участие в организирана престъпна група

Прокуратурата ще иска от всички те да останат за постоянно в ареста

Снимка: www.prb.bg

Собственикът на Винпром Карнобат Миню Стайков, синът му - Стайко  и  още шестима души са обвинени за за участие в организирана престъпна група за продажба на акцизни стоки без бандерол, извършване на данъчни престъпления и пране на пари, съобщиха от Специализираната прокуратура. Те остават в ареста за 72 часа.

В лаконичното си съобщение, в което обвинените са посочени само с инициали,  спецпрокуратурата  - без да уточнява кои, посочва, че четирима от задържаните имат и обвинения за вторични престъпления - един от тях - за избягване плащането на ДДС и възстановяване на неследващ се данъчен кредит в размер на малко над 1  милион лева, а други трима  - за държане на акцизни стоки без бандерол в големи размери.   Последните трима най-вероятно са свързани с фабриката за незаконни цигари в Карнобат, за която вчера стана ясно, че е била открита през юли, но тогава стратегически прокуратурата не е поддигнала обвинения:

"..Защото нуждите на разследващите изискваха да не бъдат задържани и повдигани обвинения на ниските нива на тази организирана престъпна група - тези, които са работили във Фарбриката. Интересите на разследването, а всъщност и на държавата, предполагат да бъдат хванати едрите риби - тези, които са организатори и ръководители на това нелегално производство", обясни в сряда заместник-главния прокурор по разследването Борислав Стайков, който беше в с. Венец пред завода на Миню Стайков.

Връзка с тази цигарената фабрика, генералила милиони печалба, има Иван Димитров, син на кмета на Карнобат - той е нейн собственик, но пред разследващите е  казал, че не е знаел какво правят наемателите му.  Профилът на останалите задържани другият заместник главен-прокурор по корупцията Иван Гешев, който беше в София, описа така:  

„Има пълномощник на фирмата-наемател на фабриката, има човек - шофьор на камиона. Има хора, които са така наречената “отцепка“. Има хора, които би трябвало, според нас, да отговарят за пластмасата на тази продукция“

От изявленията на Гешев и Сарафов стана ясно, че прането на парите от фалшивите цигари, е ставало през алкохолния бизнес на Миню Стайков.
Спецпрокуратурата обеща в петък да разшири прессъобщението си от днес с повече информация, но съобразена с интересите и целите на разследването. В нея ще участват, освен временният ѝ шеф Даниела Начева и наблюдюващият прокурор Ангел Кънев, главният секретар на МВР  Младен Маринов и заместник-председателят на ДАНС Николай Ненков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна