Почвите у нас са в добро екологично състояние, показа доклад на ИАОС

Снимка: БГНЕС

Почвите у нас са в добро екологично състояние. Това показва анализ за съдържанието на тежки метали в почвите от 2005 до 2016 година.

Анализът на почвите се извършва в рамките на Националната система за почвен мониторинг в 397 пункта в страната.

Николай Пишманов, старши експерт в отдел „Мониторинг на земи биоразнообразие и защитени територии“ в Изпълнителната агенция по околната среда /ИАОС/:

„Всяка година се взимат почвени проби, приблизително ¼ - това е около 100 пункта от общия брой пунктове от националната мрежа. Дифузното замърсяване, което изследваме на почвите, е следствие на атмосферни отлагания и неустойчиви земеделски практики. То се оценява чрез определяне на концентрацията на тежки метали и металоиди. По отношение на тях за оценка на замърсяването на почвите с тежки метали през 2016-а са взети общо 678 почвени проби. Направени са 6102 анализа, набрани от 113 пункта от базовата мрежа. Всички те са оценени съгласно максимално допустимите концентрации.“

Всеки може да провери данните от доклада на агенцията по околна среда и да види пунктовете, в които е отчетено по-високо съдържание на метали в почвите. Проф. Ирена Атанасова от Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“:

„Тези обекти представляват 9% от общия брой за страната и попадат в административните граници на основните градове – София, Пазарджик, Смолян, Монтана, Кърджали, Хасково, Благоевград и Бургас. В изследванията на нашия институт са попаднали обекти към т.нар. "горещи точки" – това са локални източници на замърсяване. Имаме много изследвания по отношение на замърсяването в Кремиковци. Землищата на Бухово, Сеславци, Горни Богров, където сме отчели завишени концентрации в почвите за олово, но за другите тежки метали не се надвишават максимално допустимите концентрации.“

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

Дъжд и сняг се очакват в неделя в почти цяла България

Жълт код за дъжд и сняг е обявен за неделя в почти цяла България, с изключение на североизточните райони. В по-голямата част от страната ще се натрупа снежна покривка с дебелина до 10 см, а в южните и югоизточните райони се очаква дъжд до 20 литра на квадратен метър.

публикувано на 17.11.18 в 11:20

Мъж от Якоруда е в болница след пожар в дома му

Мъж от Якоруда е настанен в болница със симптоми на обгазяване, но без опасност за живота, след пожар в дома му. Изгорели са покривът на къщата му, както и стопанска постройка. Причините за пожара са изясняват.  В потушаването на огъня са участвали екипи от службите "Пожарна безопасност и защита на населението" в Разлог и Якоруда. Те са успели да..

публикувано на 17.11.18 в 10:46
Родителите на деца с увреждания дадоха пресконференцията си пред сградата на Министерския съвет

Родителите на деца с увреждания: Протестите продължават, докато оставката не бъде приета

Родителите на деца с увреждания продължават да протестират, докато Народното събрание не гласува оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Това обяви Вера Иванова - организатор на инициативата „Системата ни убива“ и един от основните участници в протеста с искането за оставка  "Всеки ден ще продължим, докато се приеме оставката в Народното..

обновено на 17.11.18 в 10:26
частниците ще решават загадки и ще редят пъзели, за да разберат има ли скрито имане на знатен род тютюнопроизводители

На снимката - Тютюневия град

Игри с добавена реалност пренасят жители и гости на Пловдив в бъдещето

Жители и гости на Пловдив имат възможност днес и утре да търсят съкровища, както и да изследват историята на тютюневите складове. А добавена реалност ще ги пренася в бъдещето. Всичко това е част от проекта "Градски игри“, който се осъществява за пореден път в рамките на програмата  "Пловдив - Европейска столица на културата 2019".   Участието е..

публикувано на 17.11.18 в 10:16

Гърция отбелязва 45-ата годишнина от студентския бунт срещу военната хунта

Гърция отново се връща към 1973 година, когато студентите в Техническия университет в Атина започват протести и правителството изпраща танк да потуши бунта. Демонстрацията е смазана, загиват студенти. Във всички университетски градове днес ще се проведат масови шествия. По традиция, на този ден Комунистическата партия води демонстрациите. Студентите..

публикувано на 17.11.18 в 10:08

Болницата във Велико Търново инвестира в нов болничен корпус

Областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново ще инвестира 6,5 милиона лева в изграждането на нов болничен корпус, който да обедини всички отделения на лечебното заведение .   Новото крило ще е на 8 етажа . Обявена е обществена поръчка за строежа, който трябва да приключи за 18 месеца. Целта е обединение на двете бази на..

публикувано на 17.11.18 в 09:53

И в Козлодуй протестират заради цените на горивата, застраховките "Гражданска отговорност" и ниските доходи

На мирен протест срещу високите цени на горивата, застраховките "Гражданска отговорност" и ниските доходи ще излязат следобед и жители на Козлодуй.  За целите на протеста в Козлодуй обясни един от организаторите му - Пламен Николчев: "За цените на горивата, за високите "граждански", за данъците. Не става да сме с цени на горивата като на евро, а..

публикувано на 17.11.18 в 09:07