Почвите у нас са в добро екологично състояние, показа доклад на ИАОС

Снимка: БГНЕС

Почвите у нас са в добро екологично състояние. Това показва анализ за съдържанието на тежки метали в почвите от 2005 до 2016 година.

Анализът на почвите се извършва в рамките на Националната система за почвен мониторинг в 397 пункта в страната.

Николай Пишманов, старши експерт в отдел „Мониторинг на земи биоразнообразие и защитени територии“ в Изпълнителната агенция по околната среда /ИАОС/:

„Всяка година се взимат почвени проби, приблизително ¼ - това е около 100 пункта от общия брой пунктове от националната мрежа. Дифузното замърсяване, което изследваме на почвите, е следствие на атмосферни отлагания и неустойчиви земеделски практики. То се оценява чрез определяне на концентрацията на тежки метали и металоиди. По отношение на тях за оценка на замърсяването на почвите с тежки метали през 2016-а са взети общо 678 почвени проби. Направени са 6102 анализа, набрани от 113 пункта от базовата мрежа. Всички те са оценени съгласно максимално допустимите концентрации.“

Всеки може да провери данните от доклада на агенцията по околна среда и да види пунктовете, в които е отчетено по-високо съдържание на метали в почвите. Проф. Ирена Атанасова от Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“:

„Тези обекти представляват 9% от общия брой за страната и попадат в административните граници на основните градове – София, Пазарджик, Смолян, Монтана, Кърджали, Хасково, Благоевград и Бургас. В изследванията на нашия институт са попаднали обекти към т.нар. "горещи точки" – това са локални източници на замърсяване. Имаме много изследвания по отношение на замърсяването в Кремиковци. Землищата на Бухово, Сеславци, Горни Богров, където сме отчели завишени концентрации в почвите за олово, но за другите тежки метали не се надвишават максимално допустимите концентрации.“

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

Съдиите, разглеждащи делото за грабеж на Роженския манастир са наравили отвод

Всички съдии от Районен съд-Сандански, които са на работа днес, са си направили отвод по делото за разглеждане на мярката за неотклонение на четиримата задържани за опита за грабеж в Роженския манастир. Това съобщи Росица Калугерова, временно изпълняващ  длъжността председател на Районен съд – Сандански и посочи основната причина за отвода на..

публикувано на 21.09.18 в 17:37

"Инерком" прави втори опит да купи активите “ЧЕЗ“

Дружеството "Инерком" ще направи втори опит да купи активите на енергийната компания“ЧЕЗ“ в България. Фирмата е подала до Комисията за защита на конкуренцията ново искане да й бъде разрешена покупката. През юли Комисията за защита на конкуренцията забрани сделката за продажбата на активите на “ЧЕЗ“ България на “Инерком“. Аргумента им беше, че..

публикувано на 21.09.18 в 17:19
На 75% от смъртни случаи заради алкохол са на мъже, посочва СЗО в доклад.

Алкохолът убива повече от СПИН, катастрофи и насилие взети заедно

Алкохолът убива 3 милиона души всяка година – повече от СПИН, насилието и пътните инциденти взети заедно, обяви Световната здравна организация (СЗО), като отбелязва, че мъжете са особено уязвими, предаде АФП. Здравната агенция на ООН посочва в последния си доклад за алкохола и здравето, че той е отговорен за всяка 20-а преждевременна смърт,..

публикувано на 21.09.18 в 17:11

Запечатаха складове за алкохол на Миню Стайков

Данъчни складове за производство на алкохол, собственост на задържания Миню Стайков, са запечатани. При проверка на Агенция Митници са констатирани множество нередности по Закона за акцизите и данъчните складове. Съдът ще трябва да реши дали обектите край Карнобат ще останат затворени за по-дълъг срок.  В момента пред завода за алкохолни напитки в..

публикувано на 21.09.18 в 17:09

С тържествена церемония честват деня на мира в столицата

Световният ден на мира и 70-годишнината от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека на ООН бяха отбелязани с тържествена церемония пред Паметника на незнайния войн в столицата. Представители на дружеството за ООН в България, обществени,  патриотични и младежки организации, както и ветерани се събраха пред паметника на..

публикувано на 21.09.18 в 17:02

Тази вечер се открива Българският фестивал на сливата в Троян

С традиционното шествие предвождано от гайдари в  Троян тази вечер се открива Българският фестивал на сливата, който представя местните традиции и занаяти и ще продължи до 24 септември. Фестивалът се провежда паралелно и в Националното изложение на занаятите в село Орешак , посочи кметът на Троян Донка Михайлова: „Едно събитие, което..

публикувано на 21.09.18 в 16:55
На 23 септември по случай 110-годишнината от обявяването на независимостта на България, община Велико Търново, Регионален исторически музей и „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД организират историческа възстановка „Посрещане на Княз Фердинанд I  в Търново и обявяване Независимостта на България“ и атракционно пътуване с „Корона експрес“ – ретро влак с парен локомотив.

По стъпките на българската държавност във Велико Търново

Регионалният исторически музей във Велико Търново поднася празнична изненада за жителите и гостите на града. По случай 110 години от обявяването на независимостта на България екипът на музея предлага тематични обиколки „По стъпките на българската държавност“. Маршрутът преминава по знакови историческите места, свързани с българската държавност..

публикувано на 21.09.18 в 16:45