Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симпатизанти на БСП и антифашисти отбелязват годишнината от 9 септември 1944 г.

| обновено на 09.09.18 в 19:29
Цветя на Паметника на Незнайния воин в София
Снимка: БНР, архив

Венци и цветя поднесоха пред  Паметника на съветската армия в София, а след това и на Братската могила в столицата десетки събрали се на митинг- шествие по повод 9 септември.

Близо 5000 социалисти и симпатизанти на БСП се събраха на традиционния девето-септемврийски събор  в местността ”Копривките“ , Пловдивско и поискаха смяна на управлението на страната. Председателят  на Областната организация на социалистите Георги Гергов подчерта, че е необходимо първо  левицата да се обедини:

"Ние не може да сме разделени на 20-30 кръга в партията и да искаме да свалим ГЕРБ. Аз съм готов да изгоря. И други другари са готови да изгорят, но партията не може да бъде еднолична и не може да се дели."

По -рано в  профила си във Фейсбук лидерът на социалистите Корнелия Нинова написа: "Нека на днешния ден почетем хората, които посветиха живота си да изградят съвременна България. И да бдим никога повече да няма фашизъм".

За доцент д-р Софи Пинкас, капитан от запаса, ветеран от Втората Световна война, 9-ти септември е важна дата: 

„За мен е много обидно, когато някой така се изразява, че това не е празник, това не е победа. Аз съм еврейка. Аз съм преживяла законите за защита на нацията. Преди 9 септември 1944-та година нямахме абсолютно никакви права. Ние, ветераните от антифашистката съпротива, участвахме активно във Втората световна война“, каза той..

На 9 септември 1944 г. Отечественият фронт взема властта в България с помощта на Червената армия, след като Съветският съюз е обявил война на България дни по-рано. Идването на власт на Отечествения фронт и днес продължава да разделя българското общество.

Левият депутат и заместник-председател на столичната организация на БСП Христо Проданов посочи обедняването и разрухата на държавата като сигнали за възраждане на фашизма. Пред дошлите до Братската могила в столицата, където завърши шествието на левите партии и организации за отбелязване на годишнината от 9 септември 1944 година, Проданов заяви:
"9 септември трябва да продължи да ни събира, да ни припомня, че фашизмът като идеология и днес не е само лош спомен от миналото, че увлечени във всекидневните битки за надмощие в парламента, ние политиците като че ли не забелязваме тревожните сигнали за неговото възраждане. Крайната разруха на държавата, рязкото обедняване на нацията, срива на ценностите, унищожението на националните идеали и заличаването на паметта". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна