Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди кюстендилци се поклониха пред чудотворното копие на Светогорската Богородична икона „Скоропуслушница”

Снимка: Кирил Фалин

Хиляди кюстендилци влязоха в централния храм "Св.Богородица" в града, за да се поклонят пред чудотворното копие на Светогорската Богородична икона „Скоропуслушница” от град Ананиев, Украйна. Иконата остана в храма 5 дни и днес беше изпратена с камбанен звън от Кюстендил към столичен храм. 

Лично кметът на Кюстендил Петър Паунов са ангажирал чудотворното копие на "Богородица Скоропослушница" да гостува в Кюстендил. Градоначалникът беше и на посрещането и на изпращането й, казват служители от храма "Св.Богородица":

"Почти целият град беше тук, и при посрещането, сега също тържествено беше и самото изпращане. Хората са доволни, защото това се случва за първи път в града и всички бяха много доволни, всички бяха с някакво очакване, с някаква надежда".

Иконата е зографисана в Света гора на Атон през 1893 година в манастир "Свети Пантелеймон" и е осветена в Дохиарската обител, където още през 10 век се е прочул оригиналът на чудотворната икона „Скоропослушница“. До 1915 година иконата е била на Атон в светатата обител, а през 1915 г. братята от манастира "Св. Пантелеймон" подарили иконата на новопостроения храм  "Св. Александър Невски" в гр. Ананиев, Украйна. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени