Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общото събрание на БАН позволи на работещите в НИМХ да се отделят от общата структура

| обновено на 10.09.18 в 18:42
Снимка: БГНЕС

Със свое решение от днес Общото събрание на Българската академия на науките (БАН) позволи на работещите в НИМХ да се отделят от общата структура на Академията, каквото е желанието на по-голямата част от тях. Така оперативната дейност на Института ще бъде извадена от него, а научната ще остане в рамките на БАН. Председателят на събранието проф. Евелина Славчева обясни:
 

„Казваме частично, тъй като знаете, че бяха декларирани 94 процента подкрепа за това. Има някакви хора – учени, служители, които не желаем да ги пренебрегнем. Станциите и имотите, те ще бъдат, разбира се, предоставени за ползване най-вероятно на НИМХ-а, но е немислимо да се мисли, че те ще останат в Академията, при положение че оперативната дейност се нуждае от тези станции и имоти“.

За сроковете, в които ще се състои промяната, Славчева поясни:

“Самият министър Вълчев заяви, че целта ще бъде 1-ви януари, но дали това ще бъде възможно е отделен въпрос“.

От своя страна освободеният преди дни от Общото събрание на БАН директор на Института по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов определи решението на Събранието като „неработещо“, защото така от института щели да излязат над 700 души, а в него ще останат само няколко човека. И допълни, че ползата от това е спорна. 

„Ние няма как да функционираме без инфраструктурата, която е създавана, това са пунктовете. Както виждате, няма нито срокове, нито нищо… Институтът от 12 дни е без всякакво ръководство, така че дейността вече заглъхва, хората ще останат без аванс и заплата, защото няма кой да им подпише документите. Според мен, в крайна сметка, наистина правителството трябва да вземе някакво решение, защото в следващите дни Институтът ще спре да работи и ще започне един пълен разпад на структурите му“.

Материалните активи на института първоначално ще бъдат предоставяни на излезлите от БАН синоптици и хидролози, за да си вършат работата. 

“Предвижда се да се създаде една смесена група от представители, те ще седнат, ще изработят правила и ще ги предложат на ОС за приемане“, поясни председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Министърът на образованието Красимир Вълчев приветства решението на БАН, но посочи:

“Има, разбира се, редица уточняващи въпроси. Много важна е тази част от решението, която ние настояваме да не се отделя оперативната дейност, да не води до разбиване на оперативната дейност, за да има приемственост оттук нататък на всички договори“, подчерта Вълчев.

Още по темата чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна