Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Кадийски: Има ново отношение на съвременните руснаци към България

Снимка: архив

Тази награда не е само моя, тя е и за България, заяви в предаването „12+3“ поетът и преводач Кирил Кадийски, който получи награда от конкурса за най-добър превод на руски творби на чужди езици.
      

„Това е награда, която беше връчена само на 4-ма – за класическа литература, за литература на XX век, за съвременна – всичко, написано в последните 2-3 десетилетия, и за поезия. Конкуренцията е много голяма. /…/ Руснаците държат на това техните произведения да бъдат превеждани на изключително високо художествено ниво. Художественият превод трябва да дава на читателя всичко онова, което той би получил, ако четеше в оригинал произведението“.

Кадийски отбеляза, че страната ни е била представена много добре на щанда на международния панаир.

Бях учуден от вниманието към България, отбеляза Кирил Кадийски и добави:

„При съвременните руснаци забелязвам някакво ново отношение към България. Тези нови хора по нов начин гледат на нещата и са настроени много по-дружелюбно".

„И французите, и руснаците, които имат огромна литературна слава, нито за миг  не се замислят дали да инвестират в разпространението на своята литература. Поезията, прозата, изкуствата са най-добрият пратеник и с най-голям шанс да бъдат разбрани от тези, към които е отправено посланието“, коментира той и добави, че не трябва да се политизират неща в сферата на изкуството", коментира още поетът.

По думите му нашата литература е неизвестна и за това в тази посока трябва да има държавна политика.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна