Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Маринкова: Вносът на лекарства е решение при 53% от сигналите за недостиг

Снимка: БГНЕС

182 сигнала за липсващи лекарства получи и обработи на интернет платформата си за три месеца Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства /БАРПТЛ/, съобщи за „Хоризонт“ изпълнителният директор Боряна Маринкова. Инициативата е част от проект за сътрудничество с Федерация „Български пациентски форум".

Лекарствата за високо кръвно налягане са сред най-търсените от хората. Столичани са подавали най-голям брой от сигналите. Вносът на лекарства е решение при 53% от сигналите за недостиг, показва анализът от проучването.

„Нашите първи изводи показват, че сигналите имат решения. При 20% от тях е регистрирана наличност в страната и самите пациенти са насочени към конкретни аптеки, откъдето да получат лекарствата си. Над 60% сме посъветвали да се консултират с лекуващия лекар, за да бъде адаптирана терапията. Много голяма част от сигналите – около 32% касаят лекарства временно или трайно преустановен внос или продажби на територията на страната. 53% от сигналите биха могли да бъдат решени чрез внос. 120 са лекарства, за които са подадени сигнали, което означава, че за около 34 % има повече от един сигнал“, каза Маринкова и поясни, че до 24 часа се осъществява връзка с всеки, които е подал сигнал.

Необходими са законодателни промени, които да дадат възможност за бързи доставки.

„Когато едно лекарство не се внася в България, но го има на територията на ЕС, ние имаме възможностите на паралелната дистрибуция да го доставяме в България, така че пациентите да имат достъп до него и да не им се налага да пътуват или да прибягват до нерегламентирани практики, които не са в техен интерес“, поясни Боряна Маринкова и добави, че на 18 септември се организира кръгла маса на тема насърчаване на паралелния внос.

Още можете да чуете от интервюто на Гергана Хрисчева с Боряна Маринкова. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна