Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 български компании от машиностроенето се обединиха в сдружение "Клъстер Малки и средни износители"

Снимка: БГНЕС

30 български компании от машиностроенето, ориентирани към европейския пазар, се обединиха в сдружение "Клъстер Малки и средни износители". Сдружението е създадено по проект на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Целта е да се разшири участието на малките и средни предприятия в износа на страната.

По-голямата част от производството на компаниите, обединени в новия клъстер, е предназначено за износ към европейския и световния пазари. Програмата финансира и развитието на услуги за тези компании, като създаването на нови партньорства със сродни международни партньорски организации и участието ни в панаири и изложения, казва изпълнителният директор на българския клъстер Добромир Добрев:

"И като краен допълнителен ефект повишената конкурентоспособност на фирмите, индустриалните възможности в момента в Европа позволяват и има достатъчно динамика на пазара, с правилните контакти, с възможностите, които позволяват участията в изложенията. Всъщност, нашите фирми да увеличат своя пазарен дял."

Основните пазари на компаниите от клъстера са Германия и Франция. Добър потенциал предлагат и Румъния, и Италия. Проектът се финансира с близо половин милион лева, а изпълнението му приключва през май 2019 година. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна