ЕП прие закон за защита на авторските права на "традиционните медии"

Снимка: sbj-bg.eu

Европейският парламент прие закон за защита на авторските права на така наречените "традиционни медии" - вестници, радио и телевизия, срещу интернет платформите, използващи тяхната продукция.

С промените, одобрени днес, се въвеждат "автоматични филтри" при качване информация на сайтове като YouTube. Уебсайтовете се задължават да плащат своеобразна "такса" на медиите, чиито новини споделят, като компенсация за отлива на рекламодатели. 

Днешните законодателни мерки не са окончателни - предстои те да бъдат съгласувани с Европейската комисия и с правителствените лидери от Евросъюза, преди да бъдат подложени на окончателно гласуване.

Още от категорията

Подготвят допълнителни въпроси към евентуалните доставчици на новите изтребители

Политико-военната група за новите изтребители вече подготвя писмата с въпроси към три от страните, подали оферта. Това каза заместник военният министър Атанас Запрянов. Трите потенциални доставчика са за нови Грипен, F-16 и втора ръка Юрофайтър. „Надявам се, много бързо, до края на тази седмица или началото на следващата седмица трябва да ги..

публикувано на 21.11.18 в 20:23
Южконореецът Ким Чен-ян, който бе избран за президент на Интерпол, говори пред Общото събрание на международната полицейска организация в Дубай.

Южнокореец надви руснак за шеф на Интерпол с помощта на САЩ

Южнокореецът Ким Чен-ян бе избран за президент на Интерпол. С таен вот днес Общото събрание на международната полицейска организация го предпочете пред ветеран от руските служби за сигурност. Срещу кандидатурата на руснака Александър Прокопчук се обявиха САЩ, Великобритания и други страни от ЕС с мотива, че Русия може да злоупотреби с..

обновено на 21.11.18 в 20:09
Валдис Домбровскис

ЕК започва процедура срещу Италия за свръхдефицит в бюджета

Европейската комисия започва процедура срещу Италия за свръхдефицит в бюджета. Това съобщи еврокомисарят за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис. "За съжаление, днес трябва да потвърдим нашата оценка, че проектобюджетът на Италия е в сериозно несъответствие с препоръките на Съвета от 13-и юли. Преразгледахме съвместимостта с изискванията..

обновено на 21.11.18 в 20:08
Швейцарецът Армин Капаул, който събра над нужните 100 хиляди подписа за референдума на 25 ноември „за“ или „против“ рогата на крави, във фермата си.

„За“ или „против“ рогата на кравите - това е въпросът на референдум в Швейцария

Идната неделя в Швейцария ще се проведе поредният референдум. И ако това само по себе си не е новина, интерес буди въпросът, който се подлага на гласуване – „за“ или „против“ рогата на швейцарските крави. Инициатор на допитването е фермерът Армин Капаул. Убеден, че дори сам човек може да промени нещо в Швейцария, той събира над нужните 100..

публикувано на 21.11.18 в 19:57
Жест на Ангела Меркел по време на речта ѝ в Бундестага в Берлин.

Бурни аплодисменти в Бундестага за последната реч на Меркел като канцлер и партиен лидер

Последна реч пред Бундестага едновременно като канцлер и партиен лидер държа днес Ангела Меркел. Акцентите в нея бяха глобалният миграционен пакт, обединена Европа и Брекзит. По традиция по време на дебата за бюджета за следващата година, опозиция и управляващи представят вижданията си за бъдещето на страната. Също по традиция, дебатът се..

публикувано на 21.11.18 в 19:01
Марияна Николова зае мястото на Симеонов като вицепремиер по икономическата и демографската политики.

116 депутати подкрепиха оставката на Валери Симеонов и избраха Марияна Николова на негово място

След 4 часа дебати депутатите приеха оставката на вицепремиера Валери Симеонов и избраха на негово място досегашната началничка на кабинета му Марияна Николова. "За" гласуваха 116 народни представители, "против" - 62, въздържали се нямаше. След гласуването Николова положи клетва като вицепремиер. След като оставката му като вицепремиер бе..

обновено на 21.11.18 в 18:50

Ловците и патриотични дружества недоволстват от промени в закон за оръжията

Вътрешната комисия в парламента одобри днес на първо четене спорни промени Закона за оръжията и боеприпасите. Според ловни организации, патриотични дружества и представители на спортовете за стрелба, новите режими ще затруднят използването на оръжия и техни копия. Зам.-вътрешният министър Красимир Ципов обаче успокои, че няма да има..

публикувано на 21.11.18 в 18:42