Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една небуквална радиодрама от онези, които са на изчезване

БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова

Подслушан разговор е едно 28-минутно непрекъснато експериментиращо аудио, което, и това е най-голямото му постижение, успя да не превърне феномена експеримент в глуповата претенция, полираща фалш, а в засмукваща артистична действителност. Два женски гласа на Мая Новоселска и Вяра Коларова направо изтъкават като черга една история, която не желае да е ясна, да е завършена и сензационно разтърсваща.

Но вижте как ще ви подейства.

Написана е и записана през 1995 г. и изминалите 23 години работят само в нейна полза. На фона на купища недодялани още в зародиша си аудио упражнения, които обричат актьорските гласове на нищо повече от възпроизвеждане на думи, тази малка пиеса е едно перфектно училище, майсторски клас по радиофоничност.

Прекрасна работа с актьорите, точен език и диалог, минималистични авторски цели, които раждат въздействащо аудио и една особена магическа атмосфера на подслушване на гласове от далечното детство някъде на границата между сън и събуждане, спомен и съзерцание, пътуване и внезапно прекъсване на пътя, но говорим за път, който е хем път, хем абстракция за път навътре в самия себе си. 

Препоръчвам това аудио и няма да пропусна да добавя, че не само аз. По случайност в неделя се събират две радиопродукции, чиято ценност е получила и международно-фестивално потвърждаване. От 0.30 часа в неделя, 16 септември, слушайте Подслушан разговор с автор и режисьор Николай Акимов и композитор и саунд дизайнер Асен Аврамов – първата номинация, дадена от фестивала PRIXEUROPA Берлин, на българска радиодрама изобщо,

ПЪРВАТА

във вече 80-годишната история на Радиотеатъра в България, който от септември нататък ще слушате единствено в неделя – след полунощ и следобед от 16.00.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени