Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтъкнат противник на Кремъл пристигна за лечение в Берлин след съмнение, че е умишлено отровен

Пьотър Верзилов
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изтъкнатият противник на Кремъл Пьотър Верзилов пристигна снощи с медицински самолет в Берлин за лечение, след като във вторник бе настанен в московска болница със затруднения в зрението, говора и двигателния апарат, предадоха Ройтерс и ДПА.

„Убедена съм, че той е бил отровен умишлено и че това е бил опит да бъде подтикнат към самоубийство“, каза пред вестник „Билд“ вчера съпругата му Надежда Верзилова, която го чакаше на летище „Шьонефелд“.

Членове на руската протестна пънк група „Пуси райът“, с която Верзилов сътрудничи, също заявиха, че той вероятно е отровен.

Смята се, че 30-годишният мъж е погълнал мощно лекарство, което потиска невротрансмитера ацетилхолин. Според медийни публикации лекарите открили в кръвта му следи от силни психотропни вещества.

През юли Пьотър Верзилов и още три жени, свързани с „Пуси райът“, навлязоха за кратко на терена по време на финала на Световното първенство по футбол в Москва. После нарушителите излежаха присъди от по 15 дни затвор. 

Верзилов редактира новинарския онлайн портал „Медиазона“, който се занимава с нарушенията на човешките права в руските затвори. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна