Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители блокираха пътя между общините Кирково и Крумовград, искат ремонт на участъка

Родители блокираха пътя между общините Кирково и Крумовград в района на село Пашинци. Протестът им е заради лошото състояние на шосето, който е част от републиканската мрежа. Тази сутрин те отказаха да пуснат децата на училище и така около 150 ученици останаха извън класните стаи навръх първия учебен ден.

На протеста се събраха около 200 души от 8 села в района. Твърдят, че 17-километровото трасе е опасно за живота и здравето на децата им. Пътят в този участък е тесен като алея в парк, с много дупки и липса на асфалт на места:

"Сутринта пускаме на 4-5 години деца на училище. Как да пазим тези деца? Като стане нещо, някой като умре, тогава ли ще търсят причината".

Протестиращите са категорични, че децата им няма да пътуват до училище в това състояние на пътя:

"Няма да пускаме децата си. Истинските потърпевши на пътя са децата".

За ремонт на проблемния участък са необходими близо 1 милион лева, но засега пари няма. Кметът на Крумовград Себихан Мехмед:

"Как да гарантираме здравето им. Сега е сухо. Шофьорът познава участъка, пътя, вижда дупката, но утре като завалят дъждовете какво ще стане. Говорим за необходимост, която ни е нужна в момента. В никакъв случай не е политика".

Общинският съвет в Крумовград е предложил държавата да отдели 200 000 лева за ремонт на най-проблемните участъци, а местният бюджет да помогне със 100 000 лева.

До момента няма отговор на предложението, каза Себихан Мехмед. Протестиращите дадоха едномесечен срок за решаване на проблема, след което ще пристъпят към блокада на международния път за Гърция. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна